2017-08-11

Ransom Riggs – A ​különlegesek regéi (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 0,5)

FÜLSZÖVEG: Az amerikai Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvvel tűnt fel (2011). E regény világszerte óriási sikert aratott – nagyszerű film is készült belőle –, majd további két sikerregénnyel (Üresek városa, Lelkek könyvtára) trilógiává bővült. Riggs legújabb, gyönyörű, művészi grafikákkal illusztrált könyvében azokat a regéket írja meg, amelyek a trilógiában szereplő „különlegesek” eredetét és legősibb történeteit beszélik el. A „különlegesekről” szóló szokatlan mesék minden darabja egy-egy meglepetés: sosem az történtik, amire számítunk, a szereplők furák, a fordulatok kiszámíthatatlanok, az atmoszféra pedig különös. Minden történet egy másik világ, de megegyeznek abban, hogy különlegesek.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt.
Oldalak száma: 176
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 374 g
ISBN: 9789630988537
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Illusztráció: RAJZOKKAL
Fordító: Gálvölgyi Judit
Eredeti cím: Tales from the Peculiar

SZERINTEM: Tavaly ősszel imádtam Ransom Riggs munkásságát, így nagyon örültem neki, hogy ezt a kiegészítő történetet is kiadta a Kossuth Kiadó. A cím mindent elárul, ha olvastátok a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei-sorozatot, az ott is megjelenő regés könyv kicsinyített verziója, mely visszavarázsol bennünket ebbe a csodálatos világba.

A mesék – mert igen, gyakorlatilag ezek mesék különleges gyermekeknek és felnőtteknek –, egy része teljesen új, egy része pedig már ismerős lehet a trilógiából, de abban mindegyik megegyezik, hogy nem okoznak csalódást az olvasónak.

Ymeene megfordult, és egy fiatalembert látott rövid, zöld tunikában, halbőr cipőben. Eléggé fura öltözék volt, ám még különösebb volt az, hogy a fiatalember a hóna alatt vitte a fejét, amely teljesen elkülönült a nyakától.

Véleményem szerint ez a kötet igazából a különlegesek iránt rajongók lelkét simogatja inkább, mint a tudásvágyát, vagy azt a törekvést, hogy ismét az ő világukban érezhessük magunkat, mert nekem például sokkal többet adott a trilógia, annak olvasása közben inkább éreztem azt a varázslatos megnyugvást, hogy lélekben a szereplőkkel lehetek, vagy a szeretetet a különlegesek világa iránt, mint ennél a regés könyvnél – persze, ebben biztosan nagy szerepet játszik annak a ténye is, hogy igazán párbeszédekkel, vagy az általunk jól ismert, s annyira szeretett szereplőkkel nem is találkozunk olyan sokat, hanem inkább háttértörténeteket olvashatunk arról, hogy hogyan alakult olyanná a világuk, melyet ma ismerünk.

A fő sorozathoz hasonlóan igényes, és szép a kiadás, és tulajdonképpen még ennél is több: igazi éke lehet az olvasó könyvespolcának.

Összességében inkább kiegészítés, mint szorosan a trilógiához kapcsolódó kötet, amolyan ha hiányoznak a különlegesek, akkor íme némi morzsa vigaszdíjként Ransom Riggs-től, hogy kicsit megkönnyítse a búcsút.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése