2017-08-26

Szántó Dániel – Revans (Várnay Benett 1.)

FÜLSZÖVEG: Alig ​pár év telt el Magyarország történetének legbrutálisabb gyilkosságsorozata óta, most mégis egy újabb borzalmas üggyel néz szembe az Országos Rendőr-főkapitányság. Egy fiatal nőt különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg a saját otthonában. A holttest jobb lábát levágták, a kiérkező nyomozócsapat pedig tehetetlenül áll az eset előtt. 

Az egy éves kényszer-eltávozásból külföldről hazatérő Várnay Benett kénytelen csatlakozni a különítményhez, és a deviáns viselkedéséről elhíresült nyomozó hamar egy szövevényes bűncselekmény-sorozat útvesztőjének kellős közepén találja magát. Nincs gyanúsított, sem indíték, és nem egészen öt nappal az első után történik egy újabb gyilkosság, ami kísértetiesen hasonlít az előzőhöz. 

Ám a tettes ez alkalommal az áldozat bal lábát vágta le, ráadásul egy üzenetet is hagyott hátra, ami minden kétséget kizár: a fővárosban újra sorozatgyilkos szedi áldozatait. Benett tudja, hogy egyre fogy az idejük a következő gyilkosság megelőzésére, miközben bénítóan hat rá a felismerés: nem lehet a véletlen műve, hogy pont aznap követték el az első gyilkosságot, amikor hazatért. 
A régi sebek pedig egyre jobban felszakadnak. Az alvilág ura, akit a drogosok csak Sakálnak hívnak, egyre magabiztosabban birtokába veszi Budapestet, s már a rendőrség sem tud gátat szabni a nagyhatalmú kartell terjeszkedésének.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: ATLANTIC PRESS 
Oldalak száma: 380
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 456 g
ISBN: 9786155332968
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016

SZERINTEM: Ha most így hirtelen belegondolok, akkor nem is jut eszembe olyan szerző, aki magyar is, meg krimit is ír, ráadásul ilyen jól. Mert mostanában azért már jóval nyitottabb vagyok, de még mindig van bennem egy kicsi félsz a magyar szerzők irányába – szerencsére a Revans eléggé tetszett, szóval gyorsan elpárolgott minden kétségem jelen esetben. Figyelem, az értékelés spoiler- és cselekménybemutatás-mentes, nem szeretnék bármiféle részletet ellőni!

Szóval adott egy kissé problémás nyomozó, amolyan Harry Hole-féle, aki szintén kicsit lecsúszott, magánéletileg rottyon, de a nyomozói tehetsége kétségbevonhatatlan. Magyarország pluszban mostanában tényleg az a hely, ahol egyre inkább bármit el tudok képzelni, szóval ez is stimmelt a legelején – mert hogy Magyarországon, azon belül is Budapesten játszódik a történet, budapesti helyszíneken, magyar nevű szereplőkkel, és nekem ezek tetszettek, számomra a fordítottja inkább taszítólag hat.

Maga a történet érdekesen indult, és mivel mostanában már leszoktam a gyilkos tippelgetéséről a krimikben, így csak sodródtam olvasás közben, és inkább arra figyeltem, hogy hogyan alakítja a szálakat a szerző, a szereplők hogyan fejlődnek, na és természetesen csak szimplán élveztem a cselekményt.

Mind a szöveg, mind a kiadás olyasmi benyomást keltett, mint az Animus Kiadó Skandináv Krimik-sorozata, és tulajdonképpen akár lehetne az is, ha földrajzilag nem lennénk ennyire messze a csodás északtól, mert nekem bevallom, minden klappolt ahhoz, hogy olyan élményben legyen részem, mintha svéd krimiszerzőt olvasnék. Kissé bonyolult nyomozás, magánéleti zsákutcák a nyomozóknál, rendőrségi szerencsétlenkedés, és végül, de nem utolsó sorban egy olyan összkép, ami nagyon is megállja a helyét.

Összességében tetszett, és pozitív meglepetés volt a történet. Annak pedig külön örülök, hogy végre magyar írótól is olvashatunk hasonlóan remek krimiket, mint amiket a skandinávoktól szokhattunk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése