2017-10-15

Böszörményi Gyula – Bitó ​és borostyán (Ambrózy báró esetei 3,5)

Böszörményi Gyula – Bitó ​és borostyán (Ambrózy báró esetei 3,5) megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Vörös Pöttyös könyvek sorozatban
FÜLSZÖVEG: A hölgyé a terep! 
1900. december 10., este. A Keleti indóházból útra kel az 502-es Budapest–Predeal–Bukarest vonalon közlekedő éjszakai járat, hálókocsijában a híres magánzó detektív, Ambrózy báró tanítványával, Hangay Mili kisasszonnyal, akit szigorú mestere épp száműzetésre ítélt a székesfővárosból. A fényűző, első osztályú kocsikban csupa előkelő, jómódú, kiváló modorú hölgy és úr utazik, akik legrémesebb álmaikban sem gondolnák, hogy mire megérkeznek, az egész Monarchiában csak úgy emlegetik majd az 502-es járatot, mint „a fagyos éjszakában száguldó véres szerelvényt”. 

Az új Ambrózy-történet az Ármány és kézfogó című regény idejében játszódik, és Hangay Mili kisasszony első önállóan felderített bűnügyét meséli el.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 200
Borító: KARTONÁLT
Súly: 250 g
ISBN: 9789634570172
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Sorozat:VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK

SZERINTEM: Imádom Böszörményi Gyula eme sorozatát, szóval nem is volt kérdés, hogy mindenképpen elolvasom ezt a kiegészítő kötetet is, habár kíváncsi voltam, mert összességében a másik, hasonló könyvecske, a Beretva és tőr nem annyira nyerte el a tetszésem, mint a "teljes" részek, vagy akár ez a könyv.

A Bitó és borostyán Hangay Mili első önálló nyomozását mutatja be, amire nem máshol, mint egy vonaton kerül sor, s talán ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy túl gyorsan a szívembe lopja magát a sztori, hiszen rajongok a kötött pályáért – különösen a vasútért –, azt pedig mondanom sem kell szerintem ezek után, hogy mennyire jó volt arról olvasni, hogy a korabeli vonatok, illetve a vasúti személyszállítás milyen is volt.

Böszörményi Gyula – Bitó ​és borostyán (Ambrózy báró esetei 3,5) saját kép, teklakonyvei
A történet ugyan olyan remekül felépített csoda, mint amit Böszörményi mestertől megszokhattunk, a karaktereket – jelen esetben az utasokat – részletesen bemutatva, no és természetesen rengeteg történelmi információval teletűzdelve. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de amikor én Ambrózyékról olvasok, akkor mindig olyan érzésem van, mintha csak én is ott állnék mellettük, és a cselekmény aktív megfigyelője lennék, mintha körülöttem zajlanának az események – és ez most sem volt másképpen.

Maga a krimi pedig egy remekül felépített, és részletesen kidolgozott történet, ahol ugyan van egy pont, ahol sejteni lehet, hogy kik állnak a gyilkosságok mögött, mielőtt még Mili elmondaná ezt, de azt hiszem, ez így kerek. 

INNENTŐL SPOILERES LEHET ANNAK, AKI NEM OLVASTA A KÖNYVET!

Általában spoilermentesen írok, de ezt a részt képtelen vagyok kihagyni a bejegyzésből, mert annyira tetszett: nyilvánvalóan Ambrózy báró is megjelenik a könyvben, noha egy kis csellel, viszont ezek voltak azok a részek, amiken sokszor felnevettem, és csak az kavargott a fejemben, hogy basszus Richárd, ha nem Milit veszed el feleségül, akkor tényleg egy nagy idióta vagy, ahogyan azt a hölgy is megmondta. A kettejük szócsatái, egymás piszkálása, a közös munka, egyszerűen olyan jó párossá teszi őket, hogy hihetetlen. És persze, ha Emma védelme érdekében mégsem Mili lenne az ara, érthető, de szerintem egy hihetetlen csalódás lenne minden rajongónak, elvégre titkon és tudat alatt valami hasonlóban bízunk az első kötettől kezdve.

SPOILER VÉGE

Alig várom a következő teljes részt, ugyan még semmilyen információ nincs a könyvvel kapcsolatban. Elgondolkodtam egyébként, hogy mennyire a véletlenen múlt, hogy belekezdtem a sorozatba, és hogy mekkora szerencse volt, hogy így tettem, hiszen hihetetlenül beszippantott, és elmondhatatlanul szeretem a Böszörményi által teremtett világot, írásmódot, és szereplőket. Ha még nem ismeritek a sorozatot, akkor mindenképp tessék megismerkedni vele közelebbről is, mert tényleg remek élmény!

A sorozat kötetei:
👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése