2017-10-17

Jeffrey Eugenides – Öngyilkos ​szüzek

FÜLSZÖVEG: Öt lánytestvér, öt rejtélyes, megmagyarázhatatlan öngyilkosság. Pedig a lányok szépek voltak, és még annyi minden állt előttük. Miért pazarolták el feleslegesen az életüket? Miért választották az élet helyett a halált? Mi volt az igazi ok? Korszellem? Predesztináció? A szigorú szülők, akik mindenben a fertőzést látva az egészségeset is elpusztították? A szerző feszült légkörű regényében a lélek sötét zugai tárulnak az olvasó elé, elfojtott vágyak, eltorzult emberi viszonyok, melyek tragédiát szülnek. A 70-es évek amerikai kisvárosában játszódó történet egyszerre hátborzongató, kísérteties, humoros, lebilincselő és összességében mélyen emberi.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: TERICUM KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 294
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 370 g
ISBN: 9789639633469
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2008
Fordító:Barta Judit

SZERINTEM: Mostanában sajnos nem sok időm van úgy olvasni, hogy impulzusból, ha már a kezembe akadt, akkor el is olvasom azt a bizonyos könyvet-sztori, habár be kell vallanom, azt hiszem, ezekből lesznek a legjobb olvasásélmények. Az Öngyilkos szüzek egy ideje már fent van/volt a várólistámon, de az utolsó löketet a molyos 1001 könyv lista adta meg (nem is olyan rég, kitüntetést kreáltak belőle, annak kapcsán nézegettem), és újra rájöttem, hogy valamiért nagyon birizgálja a fantáziám ez a regény.

Az első kérdés, amire olvasatlanul is nagyon kíváncsi voltam, hogy de vajon miért lesznek öngyilkosak a lányok? Mi történt? Erre konkrét választ nem kapunk, hanem inkább csak következtetést, de valahogy ebbe is olyan érzések vegyülnek bele, hogy egyszerűen lehetetlen azt mondani erre a könyvre, hogy nem érted meg. Picit most talán előre szaladtam, de valahogy nem is nagyon lehet kronologikusan haladni, ha az Öngyilkos szüzekről van szó. Belőlem ez a regény érzelmeket és kíváncsiságot váltott ki leginkább, hiszen miért kell meghalnia öt fiatal lánynak, mi készteti őket erre az egészre?


Kirsten Dunst mint Lux Lisbon az 1999-es adaptációban, melyet Sofia Coppola rendezett.

Nem szeretném senki elől lelőni azt a kevéske választ, amit kapunk, így csak annyit írnék, hogy valahol érthető a dolog, és valahol mégsem – itt pedig jön az öngyilkosság témája, ami szerintem igen érzékeny, példának okáért nem mindenki mutatja ki, hogy milyen belső vívódásai vannak, ezek mennyire komolyak, és mennyire érzi kilátástalannak a helyzetét. Kívülről a Lisbon lányok élete ha nem is volt tökéletes, és külső szemlélőként azt is mondhattuk, hogy csak egy kicsi rosszat kell átélniük, azt vajon ők hogyan élték meg? Nem tudhatjuk, és tulajdonképpen nem is ez a lényege a könyvnek, legalábbis én nem ezt szűrtem le belőle.

Tulajdonképpen ez az a fajta könyv, amire azt mondom, hogy hatással van az emberre, mert egyszerűen csak leül, és nem tudja kiverni a fejéből a kérdéseket, a hangulatot, a fülledtséget, azokat a mélységeket, amiket a felszín alól tár elénk az író, amit olvasás közben tapasztalt. Mert elsőre annyira tökéletesnek tűnik minden: amerikai kertváros, rendezett életek, szép fiatal lányok, akik után bomlanak a fiúk... Nem véletlenül van ott az 1001 könyves listán; ha egy elgondolkodtató, komolyabb olvasmányra vágytok, akkor mindenképpen ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése