2017-11-17

Jakupcsek Gabriella – És ​te hogy vagy?

FÜLSZÖVEG: Jakupcsek ​Gabriella a Megúszhatatlan után ismét közös gondolkodásra hívja az olvasót! 

Az ismert műsorvezető szokásához híven kérdez, egyre csak kérdez. Lehetünk fiatalok, idősebbek, gyerekes szülők, vagy gyerektelenek, élhetünk párkapcsolatban, vagy szingliként, ő számba veszi a lehetséges élethelyzeteket. Olyasfajta kérdésekre keresi a választ, hogyan neveljünk boldog gyereket, hogyan boldoguljunk a magánéletben, a munkahelyen, melyek a párkeresés és a párkapcsolat buktatói, vagy hogyan élhetünk túl egy válást. Azon gondolkodik, mik a lehetőségeink, ha boldogtalan kapcsolatban élünk,vagy épp egy szerelmi háromszögben jutunk szerephez. Honnan merítsünk erőt, hogy ki tudjunk szállni, és tovább tudjunk lépni. Emelt fővel. 

Hajlamosak vagyunk túl sokat foglalkozni másokkal, mások életével, vagy éppen véleményével, eltűrjük, hogy megmondják, mit gondoljunk, s közben megfeledkezünk arról, mivel tartozunk saját magunknak. Szeretjük a másik embert önmagunk tükrében nézni és látni, és sokszor felszínesen ítélkezünk. Pedig annyifélék vagyunk. És te hogy vagy? - kérdezi Jakupcsek Gabriella, megindítva egy lehetséges őszinte beszélgetést, elsősorban önmagunkkal.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JAFFA KIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. 
Oldalak száma: 320
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 390 g
ISBN: 9789634750031
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017

SZERINTEM: Hiszek abban, hogy vannak könyvek, amik csak úgy megtalálnak, ráadásul a jó időben, jó helyen, amikor azt tudod mondani, hogy igen, erre most szüksége volt a lelkemnek! Jakupcsek Gabriella könyve is ilyen, ráadásul számomra különlegesebb is, hiszen hivatalos voltam a mini könyvbemutatóval egybekötött sajtóreggelire is, ami az első ilyen élményem volt, és nagyon tetszett.

Finy Petra és Jakupcsek Gabi

A könyv riportkönyv/memoár, ezt igazán ott sem tudtuk eldönteni, de talán nem is a bekategorizálás számít, hanem az, hogy ki hogyan viszonyul hozzá. Tulajdonképpen Gabi a gondolatait, véleményét meséli el, írja le azokban a témákban, amik a fejezetek címei is, így például szó esik a diétáról, munkáról, gyereknevelésről, meddőségről, stb.

Valószínűleg más lett volna az olvasás, ha az előző kötetet is olvastam volna, viszont így is abszolút érthető minden, csak egy-két visszautalás van, illetve nálam a kíváncsiság, ami előjött. Mert szerettem olvasni ezt a könyvet, szeretek beszélgetni, beszélni, és hallgatni is, ez pedig olyan érzés volt, mintha Gabi leült volna, és elkezdett volna mesélni. Sok leírt dologgal egyetértettem, volt, amivel nem annyira, és voltak olyan témák, amikről nincs még igazán véleményem, mert nem abban az életszakaszban, életkorban vagyok, hogy bármi tapasztalatom lehessen, tehát nem is tudok állást foglalni, még ha akarnék sem.

A könyv címe egyébként remek, na meg az időzítés is – a reggeli előtti este jöttem haza Szófiából, amire tudom, rengetegszer utalok vissza mostanában írásban is, és amúgy szóban is, de bennem ez a három nap azt hiszem, túl mély nyomot hagyott. Elindított bennem az a sok kavargó érzés nagyon sok kérdést, és ennek a könyvnek is ez a lényege, bár talán a célközönség nem teljes mértékben a huszonéves korosztály, de nekünk is élvezhető, ha megvan bennünk a kíváncsiság, hogy olyasmiről is olvassunk, ami (még) nem érint. És te hogy vagy? Én mondjuk mostanában újrakalkulálok sok dolgot – erre is írtam, hogy ugye-ugye, a jó időzítés, számomra nagyon jókor jött ez a könyv.

Nagyon tetszett, hogy felmerült Csernus Imre neve többször is, imádom a doki könyveit, előadásait, és szerintem Gabi is szimpatizál vele.

A könyv tartalmából adódóan szerintem ez egy tipikus női olvasmány, kiindulva mondjuk abból, hogy Csernus előadásaira is jellemzően csak azért járnak pasik, mert a nőjük kikönyörgi/rájuk parancsol, hogy menjenek el velük; egyébként pedig a hímneműeknek sem ártana kézbe venni ezt a könyvet (vagy akár bármelyik Csernust, ha már szóba jött a doki). Sok igen aktuális elgondolkodtató témát ölel fel, aki szeret elmélkedni az élet dolgain – akár globálisan, akár a személyes dolgaira korlátozódva – annak bátran ajánlom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése