2017-11-19

Lars Joachim Grimstad – Eltűnt ​gyerekek

FÜLSZÖVEG: Finn ​Fahr apja a norvég miniszterelnök, aki nemrégiben még taxisofőrkent dolgozott. Mivel éveken át hallgatta, ahogyan az utasok a hátsó ülésen panaszkodnak, pontosan tudta, mit akarnak a választópolgárok: kevesebb kátyút az utakon, es több burgonyaszirmot a csipszeszacskóba! És nem tévedett. Talán hihetetlen, de megnyerte a választást. Ám az élet ettől még nem fenékig tejfel. Egy távoli ország diktátora érkezik hozzájuk látogatóba, és különös ajándékkal lepi meg Finn apját: neki adja az egyik fiát. Csakhogy Finn újdonsült testvére meglehetősen gyanúsan viselkedik, ráadásul az osztályukból sorra tűnnek el a gyerekek…

Lars Joachim Grimstad 1972-ben született, és arról álmodott, hogy egyszer miniszterelnök lesz belőle. Csakhogy amint lediplomázott az államtudomány szakon, politikai karrierje erőteljes hanyatlásnak indult. Sokat focizott, ráadásul nem is volt kispályás – összesen 69 meccsen játszott a norvég első osztályú labdarúgó- bajnokságban. A barátságban is nagy játékos, hiszen jó cimborája Jo Nesbo, a Doktor Proktor pukipora-sorozat szerzője, aki nem mellesleg szinten imádja a focit. Grimstad ifjúsági könyve, az Eltűnt gyerekek a megjelenés évében bestseller lett a hazájában, Norvégiában.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT 
Oldalak száma: 370
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 410 g
ISBN: 9786155450617
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Fordító: Petrikovics Edit
Eredeti cím: Statsminister Fahr & Sønn: Barna som forsvant

SZERINTEM: Annyira szeretem az ilyen ifjúsági történeteket, amik a kamaszoknak és a felnőtteknek is remek szórakozást ígérnek. Igaz tiniként sajnos nem olvastam ilyesmit, így ezt a részét nem tudom megítélni, nem tudok visszaemlékezni, de jelenleg az Eltűnt gyerekek egy humoros és könnyed történet volt számomra.

A skandinávok mindig kitalálnak valami olyat, ami kellően földtől elrugaszkodott, de közben nagyon sok valósnak is ítélhető elem is van benne. Ez a könyv is ilyen – jelen esetben Norvégiából. Kicsit hihetetlenül indul, hiszen ki hallott már olyat, hogy valaki taxivezetőből csak úgy csettintésre miniszterelnök lesz, majd pedig – az érzésem szerint Észak-koreai – diktátor karaktere csak úgy odaajándékozza a fiát az új norvég miniszterelnöknek, akik nem mellesleg egész gyorsan barátságot kötnek.

Nyilván időközben kiderül, hogy van a dologban egy kis turpisság is, na meg természetesen a gyerekek az összes felnőtt eszén túljárnak, de az ilyen regényekben pont ez a szép, hogy nagy általánosságban a jó győz – esetünkben a gyerekek. Most komolyan, van olyan gyerek- vagy ifjúsági történet, ahol nincs happy end? Talán ez is egy ok, amiért ennyire szeretem ezt a műfajt, mert ebben pont nincs brutalitás, vér, kegyetlenség, és egyfajta nyugalommal várhatom a végét. Ennek viszont ellent mond némileg az a tény, hogy egy egészen komplex história kerekedett Herr Grimstad írásából, rengeteg történéssel, nulla üresjárattal, végig fenntartva a figyelmem.

Nagyon tetszett, hogy a nyomozás mellett remekül felépítve sok olyan témára is kitért az író, ami alapvetően nem hiszem, hogy általános egy gyerekeknek is íródott sztoriban: a testvér- és családkérdés, a barátság (főleg ez esetben a vegyes nemű), a technika, a politika dióhéjban, a tanulás fontossága, és természetesen a bűnüldözés. Nekem nagyon tetszett, és nem csak amiatt, mert norvég :) Természetesen akik hasonlóan skandimániások, mint én, azoknak kötelező olvasmány!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése