2017-11-07

Mörk Leonóra – A ​papagájos ablak

FÜLSZÖVEG: „Te ​olyan megszökős vagy?” – kérdezte egyszer a barátnőm, és én bólogattam: igen, én megszökős vagyok, csak néha elfelejtkezem róla. Gyerekkoromban rendszeresen leléptem az iskolai táborokból, a szüleim már nem is csodálkoztak, amikor váratlanul megjelentem az ajtóban. Felnőttként ugyanígy hagytam magam mögött méltatlan szituációkat és időrabló rendezvényeket, elromlott kapcsolatokat és elviselhetetlenné vált munkahelyeket. Ha időben nem léptem magamtól, mindig történt valami, ami kitaszított a tarthatatlan állapotból, ráébresztve, hogy már réges-rég cselekednem kellett volna. 

A könyveim is mind olyan nőkről szólnak, akik megszöknek a saját életükből. Alapvetően fegyelmezett és nem túl vagány személyiségként én ezt elsősorban képzeletben teszem meg, de néha a valóságban is. Legutóbb azért tűntem el egy időre, hogy végigjárjam Németország talán legismertebb zarándokútvonalát, a Luther életének fő helyszíneit összekötő Luther-utat. Vonattal, autóval, komppal, gyalogszerrel és szamárháton utaztam Drezdától Wittenbergig, Lipcsétől Erfurtig, Weimartól Eisenachig, és közben azt vettem észre, hogy felidéződnek az emlékeim, és magyarázatot nyernek a saját életem eseményei. Manapság, amikor mindenhol tömeg és zaj vesz körül bennünket, nem véletlenül keressük az alkalmat az elvonulásra: kolostorba, ashramba, a hegyek közé, vagy csak egy magányos vidéki házba, bárhová, ami spirituális menedékhelyet kínál. Ma a legnagyobb luxus az egyedüllét és a csend, az esély, hogy csakis magunkkal foglalkozzunk. Én is régóta vágytam már erre, és amikor lehetőségem adódott rá, nem haboztam útnak indulni." 

Megszökhetünk-e a saját életünkből? Örökre? Vagy átmenetileg? Rálátunk-e önmagunkra, ha egyedül maradunk? Felismerjük-e a sorsunk mintázatát mások történetében? Mörk Leonóra könyve egyszerre személyes hangú útinapló, szórakoztató kultúrtörténeti kalandozás és izgalmas belső utazás.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JAFFA KIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. 
Oldalak száma: 288
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 274 g
ISBN: 9786155609985
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017

SZERINTEM: Izgalmas volt ezt a könyvet olvasnom, hiszen Németországgal nem sok kapcsolatom van. Kétszer voltam eddig Hamburg környékén, sok-sok évvel ezelőtt. Akkor a nagyvárost és az egyik agglomerációjába tartozó kisebb várost láttam, amik tetszettek ugyan, de egyiket sem éreztem igazán magaménak. Az is igaz, hogy 15 évesen másként néz az ember lánya az ilyesmire, mint 10 vagy 30 évvel később. Nálam volt még egy tényező, ami a mai napig fontos az utazásaim során, és tulajdonképpen a mindennapi életemben is: a nyelv. Nem beszélek németül, és egyáltalán nem is tetszik a hangzása, pont ezért rettentő nehéznek érzékelem a nyelvtanát is – tanultam amúgy két évig németül, de semmi nem ragadt meg –, ennek fényében elnevettem magam, amikor az egyik csoporttársam azt mondta, hogy a jelenleg tanult norvég nehezebb nyelvtanilag és kiejtésileg is, mint a német.

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy csodaszép tájak vannak Németországban, és annak, aki vevő a kultúrájukra, annak sokat adhat. Remek példa erre Leonóra, akinek a könyvét olvasva tökéletesen jól lejött, hogy ő nagyon "németes", és neki milyen sokat adott ez az utazás.

A fent írtak fényében kicsit más megvilágításba kerül az a tény, hogy tetszett a könyv. Az írásból egyszerűen árad az a – talán mondhatni szeretet, vagy megszállottság –, amit én Stockholmmal vagy Svédországgal kapcsolatosan érzek, ennek következtében pedig jó érzés volt úgy elmerülni A papagájos ablakban, hogy olyan érzésem volt, mintha én is vele utaztam volna.

Az olvasás után jöttem rá, hogy nem csak az utazás, hanem a sorok között megbúvó történelem is nagyon sokat adott. Lutherről szinte semmit nem tudtam a kötelező történelemórai tényeken kívül, A ​papagájos ablakban viszont a magánéletéről is sokat megtudhatunk. Példának okáért most van a reformáció 500. évfordulója, és valamelyik nap láttam egy cikket, ami sokat sejtetően annyi információt közölt a címben, hogy Luther felesége egy kolostorból szöktetett volt apáca, és ez milyen botrányt kavart akkoriban. Nos, ebben a könyvben Katharina von Boráról is részletesebben olvashatunk, egy kicsit a mindennapokba is betekintve, ami szerintem sokkal izgalmasabb, ha a történelemről van szó, mint egy csomó politikai tényekkel teletűzdelt évszámot bemagolni.

A könyv az utazás és a történelem mellett bővelkedik Leonóra személyes élményeiben is, ami szerintem egy elég jó dolog, közelebb hozza őt és a kötetet is az olvasóhoz. Összességében tetszett, és ajánlom a hozzám hasonlóaknak is, akiknek nincsen semmilyen németes kötődésük, mert így is izgalmas olvasásélményt tartogat A ​papagájos ablak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése