2017-11-03

Roald Dahl – Fantasztikus ​Róka úr

FÜLSZÖVEG: Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt. 

A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kifor­gatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki… méghozzá fantasztikusat!

„Róka úr és a három rókakölyök tempósan, egyenes vonalban ásott. Annyira izgatottak voltak, hogy nem éreztek se fáradtságot, se éhséget. Tudták, hogy hamarosan nagy lakoma vár rájuk, és fel-felkuncogtak, amikor csak eszükbe jutott, hogy Buci tyúkjait fogják enni. Remek érzéssel töltötte el őket a tudat, hogy míg a dagadt gazda a dombon arra vár, hogy ők éhen haljanak, közben vacsorát is ad nekik, még ha nem is tud róla.”


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT
Oldalak száma: 91
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 122 g
ISBN: 9789634370383
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Illusztráció: RAJZOKKAL
Fordító: Pék Zoltán
Eredeti cím:Fantastic Mr Fox

SZERINTEM: Roald Dahl meséit nagyon szeretem, noha eddig csak a Matildát és A barátságos óriást olvastam. Felnőttként, és a "keményebb" műfaj kedvelőjeként is érdekes, izgalmas, és szívet melengető egy-egy ilyen történet, nem mellesleg Dahl történetei elgondolkodtatóak is a maguk földtől elrugaszkodott módján.

A Fantasztikus Róka Úr igen rövidke, mindössze 91 oldal, sok-sok illusztrációval, ám mégis egy olyan mese tárul a szemünk elé, ami mind a gyerekeknek, mind nekünk, felnőtteknek is szórakoztató és lebilincselő. Mivel meséről van szó, így úgy hiszem, nem lövöm le a poént, azaz minden jó, ha a vége jó, és talán most pont erre volt szüksége a lelkemnek, hogy arról olvashassak, hogy a jó győzedelmeskedik a könyv végén.


Ennek a történetnek kétféle megítélése is lehet, azaz vagy az emberekkel, vagy az állatokkal szimpatizálunk, de valljuk be, mégis csak az állatok voltak a szimpatikusabbak, szemben a lusta és öntelt gazdákkal. A történet elején mindenképpen valami ilyesmi lehet az olvasó döntése mögött, viszont később, ahogy kiderül, hogy Róka Úr miért is fantasztikus, azt hiszem, nem is kérdéses, hogy kiknek a pártjára állunk.

Nekem felnőtt fejjel egy kellemes esti szórakozást adott ez a történet, de azt hiszem, a gyerekeknek ez több lehet. Rávilágít arra, hogy az összetartás, egymás támogatása fontos, és végső soron a való életben is így van (akár fizikailag, de főleg lelkileg). Erről eszembe jutott egy Game of Thrones idézet a sorozatból, és ott ugyan farkasokról van szó, de tökéletesen helyt álló: When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

Roald Dahl remek, gyerekként vagy felnőttként, olvassátok bátran!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése