2017-12-21

Csapody Kinga (szerk.) – Szívek ​dallama

FÜLSZÖVEG: Egy ​kis zenélődoboz ez a könyv, sok hangjeggyel, négy kiváló író – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna – egy-egy elgondolkodtató kisregényével. Jó kézbe venni, kinyitni, hogy meghalljuk a történeteiket, visszacsukni, és újra, meg újra felnyitni. Sorsok, szerelmek, életek ömlenek ki ebből a kis kötetből, ezernyi dallamfoszlány, a szív millió dallama.

„A kocsi féklámpáit nézte, aznap már másodszor. Elmúlt belőle a szomorúság, a fiú visszatérése minden rossz érzését megszüntette. Könnyűnek érezte magát, a hideg téli este felfrissítette. A közeli templom harangjátékára lett figyelmes. Ismerős karácsonyi dallam kanyargott a havas, ódon utcákon.” 
(Balázsy Panna)

„Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll mellette, az ő képregényével a szatyrában.” 
(Kalapos Éva)

„- Szerintem léteznek csodák – cáfolom. Érdeklődve felpillant rám. – De a csodák olyanok, mint a macskák. Hiába hívogatod őket, akkor dörgölőznek hozzád, amikor a kedvük tartja.” 
(Lakatos Levente)

„Karácsony előtt fogjátok megtalálni, amikor hazavártok majd ezzel a cuki kis dobozzal. Ne féljetek, minden rendben lesz, jönni fogok. Hazajövök, ha sikerül elmennem végre egyszer. Mert én nem ijedek meg semmilyen beszélgetéstől. Ezt komolyan mondom.” 
(Szabó T. Anna)


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Menő Könyvek 
Oldalak száma: 167
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 254 g
ISBN: 9789634034834
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017

SZERINTEM: Egy kedves, karácsonyra hangoló antológia ez a könyvecske, amit egyszerűen öröm olvasni, és nagyszerűen ráhangolnak az ünnepekre, igyekeznek kitárni az olvasó szívét, közelebb hozni azt az érzést, hogy karácsonykor minden csoda megtörténhet. Dióhéjban a kötetről: négy kortárs – és sikeres – magyar író novelláját olvashatjuk, melyeknél központi szerepet játszik egy zenélő doboz, avagy a szívek dallama.

A négy írás nagyon különböző, még akkor is, ha több közös pontjuk is van. Ha például választani kellene, akkor Szabó T. Anna novellája mellé tenném le a voksomat, leginkább azért, mert súlyos, ámde mindennapi problémát boncolgat benne; megjelennek a családi gondok, elfojtások, amik karácsonykor többféleképpen mutatkozhatnak meg. Hozzám ez állt a legközelebb, több dolog miatt is, de leginkább azért, mert szeretem a komoly, elgondolkodtató történeteket, könyveket, és ez is ilyen volt számomra.

Lakatos Levente kicsit morbid megközelítést választott: a gyász, és egy gyilkosság feltételezett megoldása köszön vissza a novellájában, illetve a kapaszkodás a csodák létébe, hiszen ha léteznek, akkor mikor máskor nyilvánulnának meg a legtisztábban, mint karácsonykor?

Nagyon tetszett Kalapos Éva Veronika története is, ami számomra annak az örömét adta át, amikor a kamasz fiatalok a saját határaikat feszegetik – jelen esetben a hogyan álljunk ki magunkért, hogyan leljünk rá az igazi utunkra témakörét, na és persze a kezdődő szerelem is megjelenik. Kedves és aranyos történetnek éreztem, noha a nehézségek itt is jelen voltak a szereplők életében.

Balázsy Panna írása a legjobb példa arra, hogy a legkisebb dolgok is milyen nagy jelentőséggel bírhatnak. Tulajdonképpen eltörpül ez a novella a többi mellett abból a szempontból, hogy a másik három szerző komoly témákat is belevitt az írásba, de ez nincs így, én is tisztában vagyok vele, hogy néha egy-egy emberrel leülni kávézni, vagy csak együtt lenni milyen hatalmas dolog, és mennyire boldoggá tud tenni. Talán Panna írása az, ami erre hívja fel a figyelmet, hogy a boldogság sokszor a kis dolgokban lakik, és néha egy elfeledett tárgy hordozhatja a legnagyobb csodát.

Ha egy kis csodára vágytok, akkor ajánlom nektek ezt az antológiát, remek olvasmány a karácsonyi hangolódáshoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése