2017-12-08

Fiala Borcsa – Bűntény ​a Dunán

FÜLSZÖVEG: A ​Kecskés-szigeten mostanában igazán szokatlan és rejtélyes dolgok történnek. A nádi billegetők eltűnése, furcsa nyomok az iszapban, egy holttest a sziget közelében… 
Hogy nem hallottál még a Kecskés-szigetről? Sem Bona Petiről és fantasztikus álomfejtő képességéről? Akkor épp ideje, hogy megismerd Petit, a Veréb ikreket és Mirit! Pest kis szigeteinek a felderítése közben ugyanis egy izgalmas és rejtélyes bűntény kellős közepébe csöppennek. 
Fiala Borcsa kalandregényének szereplői briliáns csapatmunkával derítik fel a szövevényes esetet. A kalandos nyomozás közben pedig az is bebizonyosodik, hogy nincs olyan étel, amit ne dobna fel egy kis ketchup.

Fiala Borcsa a wmn.hu főszerkesztő-helyettese, újságíró, blogger. A Szerinted?! című ifjúsági regény és az Egy cirkuszigazgató mindennapjai című vicces anyunapló szerzője. Két kamasz gyerek anyukája és egy fekete nudlikutya odaadó szolgája. Szíve mélyén örök kisfiú, a gyomra magasságában pedig megrögzött habzsidőzsi.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT 
Oldalak száma: 296
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 332 g
ISBN: 9789634370789
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 

SZERINTEM: Fiala Borcsa stílusát imádom, az Egy cirkuszigazgató mindennapjai legalább olyan zseniális volt, mint azok az írásai Facebookon, amiken minden egyes alkalommal hangosan röhögök; most pedig egy kicsit más stílus a Bűntény a Dunán: ifjúsági krimi.

Azt előre leszögezhetem, hogy tetszett, és nem csalódtam Borcsa írásában, az pedig külön mosoly volt, ahogyan a könyv elején Petit az anyukája becézi: körülbelül ilyesmikkel illeti Borcsa is a sajátjait, amikor róluk oszt meg egy-egy vicces szösszenetet Facebookon.

Maga a könyv szerintem egy könnyen olvasható (296 oldal, de nagyok a margók, illetve a betűméret is), és könnyen emészthető délutáni történet – legalábbis nekem –, a kiskamasz lurkóknak pedig ezek a stilisztikai paraméterek segítséget adnak ahhoz, hogy gördülékenyebben menjen az olvasás, és ezzel sikerélményük legyen, ami viszont fontos abban a korban, akik a célközönsége ennek a regénynek.


A történet nem brutális, viszont tetszett, hogy például a drogok is előkerültek benne, amire első blikkre azt mondanám, hogy egy 10-12 évesnek miért kellene róla tudnia, aztán koppanok, hogy valószínűleg én vagyok túl öreg, és más korban voltam annyi idős, mert a mai gyerekek már tisztában vannak kérem a dolgokkal, és inkább edukációs jellegű, azaz a kábszi rossz, értem? címen jelenik meg ez az egész. Nincs túllihegve, nem érzi azt az olvasó, hogy ez valamiféle felvilágosítás, csak szimplán úgy kerül elő, hogy azért visszagondolva a könyvre is emlékezz rá; ezt pedig egy elég hasznos dolognak tartom.

Nekem személy szerint tetszett a könyv, s noha a kemény krimihez is hozzá vagyok szokva, mindig örülök, amikor ifjúsági krimi akad a kezembe, néha jól esik, amikor nem három liter vérben és erőszakkal lehet csak megoldani egy bűntényt, hanem logikával, gyermeki egyszerűséggel is; na és persze komoly és kelekótya felnőttekkel, akik akár a tudtukon kívül is segítik a kis nyomozócsapat munkáját.

Felnőtt krimirajongóknak is ajánlom, illetve kiskamasz fiúknak-lányoknak, bár utóbbiak nem tudom mennyire vevők az ilyesmire, de öcsinek a fa alá szerintem tuti meglepetés lehet a Bűntény a Dunán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése