2017-12-27

Király Levente (szerk.) – Ünnepek ​ünnepe (Tíz karácsonyi történet a magyar és a világirodalom mestereitől)

FÜLSZÖVEG: A karácsony Jézus születésének ünnepe. A szeretet, a családok ünnepe. Karácsonykor vége a legsötétebb éjszakának, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Megszületett a Megváltó, akit a próféták jövendöltek. Szívünk megtelik melegséggel, elfeledjük a mindennapok gondjait, odafigyelünk egymásra, megajándékozzuk egymást. Ez az ünnepek ünnepe!

Tíz történetet gyűjtöttünk össze ebben a kis könyvben a magyar és a világirodalom mestereinek tollából, tíz lélekmelengető, szórakoztató és mulatságos történetet a karácsonyról.INFORMÁCIÓ: 
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft. 
Oldalak száma: 196
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 280 g
ISBN: 9789632931784
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016

SZERINTEM: Azt hittem, hogy ez a könyv az ünnepek utánra marad, de szerencsém volt, és még karácsony másnapján el tudtam kezdeni olvasni. Viszonylag kis alakú, széles margókkal ellátott könyv, és a betűméret is nagyobb az átlagosnál, így egy kellemes esti olvasmánynak bizonyult, és még karácsonykor be is fejeztem.

A szlávos kötődésem végett Lev Tolsztoj, Pánov bácsi karácsonya című novellájával kezdtem, majd pedig szépen sorban haladtam végig a történeteken. Egy dolgot sajnálok csak, mégpedig hogy kettő részlet is belekerült, amik szerintem így nem adnak olyan sokat, mint külön olvasva – ezek Charles Dickens Karácsonyi éneke és E. T. A. Hoffmann Diótörője. Előbbit elolvastam most, utóbbihoz pedig két éve volt szerencsém kerek egészben. 

Külön örülök, hogy magyar szerzők is helyet kaptak az antológiában, hiszen hajlamos vagyok csak a külföldi szerzők írásai közül válogatni, pedig Krúdy, Mikszáth, Ady, Jókai, és Gárdonyi is remek történeteket írtak, csak ugyebár úgymond fel kellene fedezzem őket magamnak.

Ez a könyv egyébként hangolódásként, illetve az ünnep alatt lazítva is remek kikapcsolódás, ráadásul elgondolkodtat, hogy ahány ember, annyi féle karácsony – és sajnos nem mindenkinél boldog az ünnep.

Novellákat olvasni jó: több nép, több kor, több látószög, ami így elém került, a közös kapocs pedig a karácsony és a szeretet, amire az olvasó ilyenkor még inkább vágyik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése