2017-12-20

Matt Haig – A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.)

FÜLSZÖVEG: Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli? 
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke." 
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot." 
Jeanette Winterson


INFORMÁCIÓ:
ISBN: 9786155591556 
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 270
Eredeti cím: A Boy Called Christmas

SZERINTEM: Tavaly jelent meg ez a könyv, és már akkor is nézegettem, de más karácsonyi könyvek kerültek végül a kezembe. Matt Haig viszont mindenképpen az az író és figura, akitől szeretnék mindent elolvasni a Miért érdemes életben maradni? című könyve után, illetve a twitteres, pozitív jelenléte miatt.

A legeslegjobban az estét szerette, mert az apja lefekvés előtt mindig mesélt neki. Egy aprócska, barna egér pedig, akit a kisfiú Mikának nevezett el, besurrant hozzájuk a meleg kunyhóba, és hallgatta a mesét. Legalábbis Nikolas így képzelte, de lehet, hogy a kisegér inkább egy darab sajtról álmodozott. Bár ez elég merész álom volt a részéről, hiszen Mika erdei egér volt, márpedig az erdőben nem élnek tehenek, sem kecskék, így aztán a kisegér még soha életében nem látott sajtot. De akárcsak a többi egér, ő is hitt abban, hogy a sajt igenis létezik, és tudta, hogy ha csak egyszer is megkóstolhatná, nagyon-nagyon ízlene neki.

A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak tulajdonképpen egy olyan könyv – ha a kerek egészet nézzük –, ami bemutatja, hogy hogyan "született" a Mikulás, amire nyilván sokféle történetet írtak már az évek során, de azt hiszem, hogy nekem ez lesz a kedvencem. És hogy miért? Mert árnyaltan, kibontva festi le nekünk Haig, tartalmas, érdekes, és tanulságos, és helyenként igencsak humoros történetet ültetve Karácsony apó legendája mögé.

Sokszor emlegetem az ifjúsági könyveknél, hogy egyszerűen simogatja a lelkem a jóság, és a gyermeki ártatlanság, ami egyébként ebben a regényben is megjelenik, kezdve Nikolasszal, a szegény félárva, erdőben élő kisfiúval, a gonosz nagynénivel, az édesanya fájdalmas emlékével, a kisegér lojalitásával, a koboldok viselkedésével, lezárva pedig azzal, ahogyan Karácsony apó nem öregszik tovább, azaz megtalálja a létezése célját – a kettő között viszont sok kaland, na és a koboldok rejtélye is megtalálható a messzi, 19. század végén, amikor még csak néhányan éltek Norvégiában és Svédországban is, nem is beszélve a történet színhelyéről, Finnországról :)

A kiadás nagyon szép, kezdve rögtön a borítóval, ami igaz, "csak" védőborító, viszont igazi, karácsonyi hangulata van; a szöveg, és Nikolas sapkájának prémje még csillámos is mindezek mellé. A könyvben nagyon sok illusztráció van, továbbá akár elöl, akár hátul nyitjuk ki a könyvet, nem egy fehér, vagy egyszínű borítás, hanem rénszarvasos-nikolasos rajzok fogadnak, egyszóval egy csodaszép kiadással van dolgunk, a belbecs pedig azt hiszem, hogy korona mindezekre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése