2017-12-26

Matt Haig – A ​lány, aki megmenti a karácsonyt (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 2.)

FÜLSZÖVEG: Ahol ​A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv. 

Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. 

A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát. 

Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…


INFORMÁCIÓ:
ISBN: 9786155591563 
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Girl Who Saved Christmas

SZERINTEM: A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak bejegyzésében már említettem Matt Haig nevét, és egyszerűen egyre jobban lenyűgöz, hogy ez az ember mennyire sokszínű, és mennyire magával ragadó dolgokat tud leírni. Jelen esetben folytatva az ifjúsági, csodás-mesés vonalat, és természetesen a sorozatot.

Azt viszont kiemelném, hogy nem feltétlenül kell elolvasni az első részét a sorozatnak, mert anélkül is teljesen érthető, van egy-két magyarázat is, így akinek szimpatikusabb A ​lány, aki megmenti a karácsonyt, nyugodtan kezdheti ezzel is az olvasást.

– Tudod, az élet is csak olyan, mint egy kémény. Néha át kell verekedned magad a sötéten, hogy aztán meglásd a fényt.

A szeretet sosem tűnik el. Még ha úgy is látszik néha. De tudod, Amélia, ott vannak az emlékek. A szeretet örökké él. Ha szeretünk valakit, az viszontszeret és minket, és ez a szeretet elraktározódik, és megvéd minket egész életünkben. Túlnő az életen, nem ér véget vele. Mindig bennünk van. Akik meghaltak, mindig velünk vannak. A szívünkben.

Ez a könyv szerintem összetettebb, és szomorúbb is, mint az első rész, viszont összességében hasonló mese, mint A fiú, akit Karácsonynak hívnak, hiszen a jóság, a csodák, és a happy end ugyan úgy alapelemei, csupán időközben van néhány olyan oldal, ami igazán elérzékenyít. A főszereplő Reményi Amelia, és Karácsony apó (igaz, utóbbi egy kicsit talán háttérbe szorul, de ezzel abszolút nincs semmi probléma. Amelia sorsát követhetjük a mesében, tipikus mesésen: vannak jók, akik segítik a főhőst, és vannak rosszak, akik igyekeznek őt hátráltatni, de végül győzedelmeskedik a jóság, ráadásul karácsonykor.

A cselekmény sűrű, egy pillanatra sem enged unatkozni, a szomorú részek mellett pedig vannak benne igazán viccesek is, például amikor feltűnik a színen Viktória királynő, vagy egy hűha momentum, amikor az író Charles Dickensszel futnak össze a főhősök. Számomra mégis Kormos kapitány, a macska volt, aki leginkább megmelengette a szívem, hiszen imádom a cicákat, teljesen tudok azonosulni azzal a szeretettel és kötelékkel, ami Kormos és Amelia között van.

Szerettem olvasni ezt a könyvet, mert arra igyekszik rávilágítani, hogy csodák igenis léteznek, és ha máskor nem, hát karácsonykor tényleg minden jóra fordul. Nyilván reálisan, a való világban élve ez kicsit módosul, de karácsony ünnepén, amikor kiszakadunk a valóságból remek utazás A ​lány, aki megmenti a karácsonyt a mesék és a csodák birodalmába kicsiknek és nagyoknak is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése