2017-12-25

Pepparkakor – karácsonyi rágcsálnivaló olvasás mellé


Bevallom, hirtelen jött az ötlet, hogy megosszam itt is ennek a sütinek a receptjét, de azt hiszem, egyrészt közkinccsé kell tenni, másrészt pedig jövőre nekem is egyszerűbb lesz megtalálni, és sokadjára is megsütni. Karácsonykor pedig nincs is felemelőbb, mint leülni egy pohár glöggel (svéd/skandináv forralt bor), és egy marék pepparkakával olvasgatni egy remek könyvet.



No de mi is az a pepparkaka? Pepparkaka egyes szám, pepparkakor többes szám; svéd mézeskalács/gyömbéres sütemény, de tulajdonképpen egész Skandináviában ismerik és szeretik ezt az édességet. Jellemzően karácsonykor fogyasztják, bár az IKEÁ-ban egész évben elérhető – viszont az a fajta kemény, és én speciel nem szeretem –, ellenben ezzel a recepttel, ami isteni finom, és még puha is!


Hozzávalók, kb. 150 darabhoz: 
200g margarin 
1 dl méz 
2 ½ dl cukor (egy bögrényi kb.) 
2 tk fahéj, őrölt) 
2 tk gyömbér, őrölt 
1 tk szegfűszeg, őrölt 
2 tk keserű narancshéj (ez kihagyható) 
2 tk szódabikarbóna 
½ dl víz 
1 tojás 
8-9 dl liszt (480-540 g, vagy amennyit kényelmesen felvesz)

1. Tedd a margarint, a cukrot, a mézet, és a fűszereket (a narancshajat is) egy lábosba 
2. Melegítsd fel a hozzávalókat óvatosan, amíg a margarin felolvad. Hagyd a keveréket hűlni – utóbbi elhagyható
3. Oldd fel a bikarbónát a vízben és öntsd hozzá (a keverékhez) 
4. Üsd bele a tojást, keverd bele a lisztet
5. Takard le fóliával és hagyd a tésztát pihenni a hűtőben egy éjszaka (ha hagyod, talán finomabb, de fél óra pihenés után is ugyan olyan finom) 
6. Sütő: 175 fok, 2 mm vékonyra kinyújtani a tésztát
8. 6-8 perc sütést igényel 
9. Jó étvágyat és sok sikert


Egy hátránya van, mégpedig rettentő pepecselős, ugyanakkor gyors munkát igényel, mert nagyon gyorsan megsülnek a formák, a sütőben lévőekre pedig figyelni kell, nehogy odaégjenek. Egyébként ez az adag szerintem egészen szépre sikerült, eddig mindig amorf alakzatok jöttek ki, most azért hasonlítanak az eredeti, made in IKEA formákra a mézeskalácsok.

Remélem lesznek bátor jelentkezők, akik bevállalják a sütést, és esetleg vissza is jeleznek, hogy hogy sikerült, ízlett-e. Boldog karácsonyt, god jul!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése