2018-01-10

Almási Kitti – Lezárás, ​Elengedés, Újrakezdés

FÜLSZÖVEG: Mi vár ránk egy szakítás vagy válás után, „újrakezdőként"? Milyen gátlásokat, félelmeket, kapcsolati mintákat viszünk magunkkal tovább, és mit tehetünk ezekkel a minket blokkoló tényezőkkel?

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus körbejárja a válás körüli elengedési folyamatot, megmutatja, miként gyógyíthatjuk meg a kapcsolatban szerzett sérüléseinket, és segít abban, hogy átlássuk, mi befolyásol minket egy új kapcsolatba lépve. Elárulja, mitől lesz jó élmény az első randi, miért vágyunk annyira a pozitív visszajelzésekre, és hogyan tisztázhatjuk a párválasztás során valódi, belső vágyainkat. Praxisa során szerzett tapasztalatait olvasmányos történetekkel szemléltetve kiderül, mivel érvényesülhetünk a párkeresők (olykor kegyetlen) piacán, illetve hogyan tudunk ebben az önismereti folyamatban visszatalálni a szabadsághoz és az önelfogadáshoz, vagyis önmagunkhoz.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft. 
Oldalak száma: 224
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 246 g
ISBN: 9789632937434
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017

SZERINTEM: Nagyon szeretem a pszichológiai témájú könyveket, noha mostanában sajnos nem sok akadt a kezembe. Igaz az is, hogy igyekszem megválogatni, hogy kinek a szavait szeretném megfontolni, és azt hiszem Csernus Imre mellett Almási Kitti az a szakember, akinek az írásaiban nem kételkedem.

Lezárás, ​Elengedés, Újrakezdés – ez az a téma, ami azt hiszem, (hogy amennyiben felnőttekről van szó) mindig aktuális, hiszen nem egy "problémával" foglalkozik a könyv, hanem egy kerek egésszel: ahogyan a cím is említi kezdve például egy szakítással, majd a régi kapcsolat elengedésével, folytatva pedig a párkereséssel, és végezetül a harmonikus kapcsolat kialakításáig jutunk el. Pontosan ez volt az ebben a könyvben, ami nagyon tetszett, és amiért mindenkinek meleg szívvel ajánlom, aki nyitott a pszichológiai/önsegítő témákra, hogy kerek egész, és nem csak a probléma egy szeletével foglalkozik, hanem az egész témakörrel.

Olyan helyzeteket és embereket keresünk az életben, amik és akik otthonosak számunkra, hogy azt érezzük, egy világban mozgunk. Érdekes módon olyat is keresünk, ami nagyon más, mint amilyenek mi vagyunk. Kiegészülésélményünk van, ha valamely tulajdonság hiányzik belőlünk, és keresünk valaki olyat, aki viszont rendelkezik azokkal a dolgokkal, amikkel mi nem. Így kiegészítve egymást, kettőnknek együtt van valamije, ami kerek egészet alkothat. Ilyen értelemben tanulhatunk egymástól és összecsiszolódhatunk.

Bevallom, olvasás közben nagyon sokat agyaltam azon, hogy vajon én mit és hogyan csináltam a múltban, amit lehetett (vagy kellett) volna máshogy, mit nem vettem észre, mi felett siklottam el, mit "rontottam el", és hogy bizonyos leírt helyzeteket hogyan is lehet okosan kezelni. Olyan érzésem van, hogy intenzív érzelemlöket alatt nem igazán van arra reális esély, hogy az ember tud hideg fejjel gondolkodni (mondjuk én biztosan nem), de nekem például arra remek lehetőséget adott ez a könyv, hogy átgondoljam, bizonyos dolgokon hogyan javíthatok, hogyan máshogy viszonyulhatok hozzájuk.

A kötet egyébként rövid, és könnyen befogadható a szöveg, így akinek nem sok ideje van, annak is nagyon ajánlom, mert tartalmilag sokat tud adni, ha egy kicsit is befogadó az olvasó, ráadásul viszonylag gyorsan kiolvasható a terjedelme végett. Pszichológia- és önfejlesztő könyvek rajongóknak pedig alapdarab.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése