2018-01-29

Blaine Harden – Menekülés ​a 14-es táborból: Észak-Koreából a szabadságba

FÜLSZÖVEG: Észak-Korea ​elszigetelt, korrupcióval sújtott és atomfegyverekkel felszerelt ország. Kényszermunkatáboraiban mintegy 150-200 ezer politikai fogoly raboskodik, az áldozatok száma szintén több százezerre tehető. Ezen lágerek kétszer annyi ideje léteznek, mint ameddig a szovjet Gulág fennállt, és közel tizenkétszer annyi ideig, mint ameddig a náci koncentrációs táborok. 
Sin Donghjok az első észak-koreai rab, aki kényszermunkatáborban látta meg a napvilágot és sikerült megszöknie. Gyermekkorát egy nagyfeszültségű szögesdróttal körülvett lágerben töltötte. Mivel nagybátyjai állítólag bűnt követtek el, az állam őt is bűnözőnek tekintette genetikailag, és teljes jogfosztottságban tartotta. 

Sorsa az államgépezet rendelkezése értelmében örökös kényszermunka volt. Első emléke egy kivégzés, és anyjára mint versenytársra tekintett a mindennapi élelemért. Tizenhárom éves korában beárulta anyját és testvérét, akik szökni akartak. A fiút megkínozták, majd szeme láttára anyját felakasztották, testvérét pedig agyonlőtték. Blaine Harden könyve Sin Donghjok huszonhárom éves rabságának és szökésének története. 

„Szeretet, együttérzés és család: Sin előtt ismeretlen fogalmak voltak. Isten sem tűnt el vagy halt meg számára: egyszerűen nem hallott róla.”


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: HVG Könyvek 
Oldalak száma: 236
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 280 g
ISBN: 9789633041086
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2013 
Illusztráció: FEKETE-FEHÉR KÉPEK
Fordító: Nagy Marcell & Rádai Andrea

SZERINTEM: Észak-Korea számomra mindig is egy izgalmas téma volt abból a szempontból, hogy ott minden megtörténhet (és meg is történik sajnos), amit mi itt Európában elképzelhetetlennek tartunk. Gyakorlatilag két lábbal tiporják az emberi jogokat, amik ott a jelenlegi rezsim vezetése alatt soha nem is léteztek, a lakosság döntő hányada éhezik, és gyakorlatilag az ország egy hatalmas börtön. Talán azért is szeretek erről olvasni, mert egészen egyszerűen fikciónak is beillene az egész, és hiába tudom a józan eszemmel, hogy ez megtörténik, így is nehéz elhinni.

Az ismereteim kissé foghíjasok Észak-Koreáról, így amikor kézbe vettem a Menekülés ​a 14-es táborból című könyvet, akkor az, hogy 14-es tábor nem mondott gyakorlatilag semmit. A szerző szerencsére leírja, hogy több tábor van, amik gulág-szerűen működnek, azaz bizonyos évi kényszermunka után "kiszabadul" a fogoly, ám a 14-es tábor más: innen nincs menekvés. Szin itt született, mert a nagyszülei rezsim ellenes bűnt követtek el, ezért pedig az egész családot elítélték; Szin szülei pedig "jutalomból" kapták meg egymást: összeházasodhattak, de csak évi öt napot/éjszakát tölthettek együtt – így született meg Szin.


Szin semmit nem ismert a világból, de még Észak-Koreából sem, ezen pedig egy találkozás változtatott, ahol Pak, a fogolytársa ételekről kezdett el neki mesélni. A táborban gyakorlatilag moslékon tartották a foglyokat, ami alig volt több élelem annál, hogy éhen ne haljanak. Szin a kint lévő húsok miatt kezdte el tervezgetni a szökést, amibe belegondolni is furcsának hathat a mai világban. A szökés sikeres volt, de ez sem ment könnyen, illetve a könyvben Szin életéről is viszonylag sokat megtudhatunk, amit a "kinti" világban töltött. Utóbbi nekem nagyon tetszett, hogy nem az a kötet vége, hogy "...és boldogan élt, míg meg nem halt", hanem a társadalomba való beilleszkedéssel kapcsolatos problémáiról is olvashatunk, hogy hatalmas küzdelmek árán, és sok külső segítséggel sikerült csak kialakítania egy olyan életet, amiről évekkel az előtt még fogalma sem lehetett, hogy létezhet, hogy emberek így is élhetnek.

Az egész könyv megdöbbentő tényekkel van tele, aminek olvasása közben azért elgondolkodunk azon, hogy a mi apró problémáink mégsem annyira komolyak vagy fontosak ahhoz képest, hogy Észak-Koreában mi zajlik. A könyv másik erőssége szerintem az, hogy ténylegesen bepillantást enged Szin szabad mindennapjaiba, és a küzdelmeibe, hogy hogyan hagyja hátra a múltját, ami egyáltalán nem könnyű.

Észak-Korea és a diktatúrája iránt hasonló érdeklődést mutatóknak kötelező olvasmány, illetve mindenkinek ajánlom, aki a jelenlegi életét mindennap borzalmasnak ítéli meg csupán csak Magyarország gazdasági helyzete, és az emberek mentalitása miatt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése