2018-01-19

Louisa Thomsen Brits – Hygge: Harmónia dán módra

FÜLSZÖVEG: Mindenki ​szeretne boldog lenni. Csakhogy a boldogság tünékeny, legtöbbször csak pillanatokra adatik meg az embernek. Ám vannak, akiknek mégiscsak sikerül életük, mindennapjaik állandó részévé tenni. Ők a dánok, akik hosszú évek óta listavezetők az ENSZ Világboldogság jelentésében. Vajon mi a titkuk? A válasz egy szó. Egy lefordíthatatlan, vagy százféleképpen lefordított szó, amely azonban elterjedt és meghódította a fél világot: hygge. 

Louisa Thomsen Brits szemgyönyörködtető és léleksimogató, szépséges kis könyve ennek a titokzatos szónak a jelentését fejti fel. Mi a hygge? A pillanat, az itt és most megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, a védettség, a meghittség, a kötődés érzése. Jóllét, beteljesültség, megelégedettség. A puszta létezés öröme. Csupa olyan érzés és élmény, amelyeket ismerhetünk, mert ott rejlik mindennapi életünk ritmusában, napi rutinjainkban, szokásainkban, apró szertartásainkban. Csak éppen tudatosítanunk kell őket magunkban, hogy teljességgel megélhessük és kiteljesíthessük valamennyit. Ezért persze tenni kell, mindenekelőtt figyelni önmagunkra, egymásra, környezetünkre. Hogy megteremthessük a vágyott harmóniát, összhangba kerüljünk önmagunkkal és a világgal. A világgal, amelynek minden szegletét-részletét be- és kitöltheti a hygge. Amely ott van, ott lehet az építészetben, a lakberendezésben, a kertépítésben, az öltözködésben, a divatban, a gasztronómiában, az ünneplés ceremóniájában.

Gyújtsunk gyertyát, főzzünk egy jó kávét vagy teát, vagy töltsünk ki egy pohár finom bort, fészkeljük be magunkat kedvenc fotelünkbe és fedezzük fel az élet kisebb-nagyobb örömeit a hygge segítségével! 
Közben ne felejtsük el, általános recept nincs, mindenkinek magának kell megtalálnia és megteremtenie a maga hyggéjét. De ahogy Teréz anya mondta: „Nagy dolgokra nem mindenki képes. De kis dolgokat nagy szeretettel bármelyikünk megtehet.”


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JAFFA KIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT.
Oldalak száma: 198
Borító: FLEXIBILIS KARTON
Súly: 316 g
ISBN: 9786155715655
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Illusztráció: KÉPEKKEL
Fordító: Holbok Zoltán


SZERINTEM: Tavaly már megtanultam, hogy pontosan mi a hygge, de ettől függetlenül még mindig érdekel bármi, ami skanindáv (=svéd, norvég, vagy dán – kis kulturális kitekintő, de csak ez a három nemzet alkotja Skandináviát, mindenki más maximum északi lehet), ami nem meglepő úgy, hogy Skandinavisztika minoros vagyok az egyetemen.

Forrás
No de a könyv. Mitől más ez, mint a többi? Tulajdonképpen nem igazán különbözik, mert van egy fogalom, amit persze, sokféleképpen, és különböző terjedelemben lehet átadni, de igazából ha azt mondom flow, és ennek a jelentését ismered, akkor akár egy szóban is megfogható. A skandináv életérzés és a hygge főleg azoknak tartogathat sok újat, akik eddig egyáltalán nem voltak nyitottak feléjük, nem ismerik ezeket a nemzeteket, a kultúrájukat, a szokásaikat. Ilyenkor remek, hogy cirka 200 oldalban, képekkel tanít a könyv.

Louisa Thomsen Brits kötete abban különbözik a leginkább Meik Wikingétől, hogy ebben nincsenek receptek, nincsenek szövegközi illusztrációk, ellenben például van benne némi dán nyelvlecke, amit mi skandisok bizony kegyetlenül darabjaira szedtünk, amikor hozzám került a könyv. Külső szemmel persze ez is belsős dolognak tűnhet, de nekem például nagyon tetszett, hogy leült egy dános, egy svédes, egy svéd-norvégos, és egy norvégos, akik kiejtésről és nyelvtanról kezdtek el vitázni – pedig nyilván egy magyar nyelvű könyvben igazán nincsenek magasröptű dán szövegek/mondatok, de mégis elindított bennünket egy úton.

A Hygge könyv egyébként bárkinek kellemes kikapcsolódás, aki még soha nem hallott arról, hogy mi ez, vagy aki skandimániás, vagy aki egyszerűen csak szeretne valahogy lazítani a mókuskerékben vagy a szürke hétköznapokban, és egyáltalán nincs ihlete, hogy hogyan adhatná meg ennek a módját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése