2018-02-25

Jill Santopolo – A ​fény, amit elvesztettünk

FÜLSZÖVEG: Két ​élet. Két szerelem. Egy választás. 
Ő ihlette meg elsőként, ő indította meg és értette meg igazán. Ő lesz-e az utolsó is? 

Lucy az életét megváltoztató döntés előtt áll. De mielőtt megtehetné, elölről kell elmesélnie a történetét, a közös történetüket. 

Lucy és Gabe 2001. szeptember 11-én ismerkednek meg New York-ban, ahol végzősök a Columbia Egyetemen. Az a nap mindkettőjük életét örökre megváltoztatja. Együtt döntik el, hogy azt szeretnék, ha az életük jelentene valamit, igazán számítana. Amikor egy évvel később megint találkoznak, mintha a sors akarná, hogy talán egymásban találják meg az élet értelmét. De aztán Gabe fotós-újságíró lesz a Közép-Keleten, Lucyt pedig New York-hoz köti a munkája. A következő tizenhárom évben közös útjuk álmokon, vágyakon, féltékenykedéseken, megcsalásokon vezet el végül a szerelemig. A sors sodorta-e egymáshoz őket? És az ő döntésük tartja-e távol őket egymástól? Hiába választják el kontinensek őket, mindig van helyük egymás szívében.

Jill Santopolo egyedülálló első regénye egy szerelmi történet, ami Lucy és Gabe életét követi nyomon. Az ikertornyok tragédiája megváltoztatja és árnyékba borítja az életüket. Hogy tudják összeegyeztetni a szenvedélyt és a biztonságot, az álmokat és a valóságot? Gyönyörű romantikus regény az első szerelem elpusztíthatatlan erejéről.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: 21. Század Kiadó 
Oldalak száma: 335
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 264 g
ISBN: 9786155638626
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

SZERINTEM: Vannak könyvek, amik megríkatnak. Vannak könyvek, amik olyan érzelmeket váltanak ki belőled, amit csak kevésnek sikerül. És természetesen nem tudod őket letenni. A ​fény, amit elvesztettünkre ezek mind igazak, sőt, szerencsém volt, hogy péntek este kezdtem el olvasni, mert így nem is kellett letennem, és teljes mértékben átadhattam magam a történetnek.

Ez a regény Lucy és Gabe története, ami tulajdonképpen Gabe-nek íródott, és Lucy szemszögéből ismerhetjük meg a kapcsolatukat, a szakításukat, és azt, hogy ezek után is mennyire egybefonódott a sorsuk, az életük. A forma sokáig nem igazán volt számomra világos, hogy miért is íródik Gabe-nek, miért így, de erre az utolsó néhány oldal maximális választ ad – semmiképpen se lapozzatok hátra, még akkor sem, ha már hamarabb el is kezdtek gyanakodni a miértre adható válaszon.

Jill Santopolo remekül megírt története ez, melyben a történetmesélés is kiváló, nem csak az, ahogyan a szavai, mondatai, mondanivalója az emberre hat érzelmileg. Mert bizony nagyon nagy érzelmi töltet van ebben a könyvben, főleg az a bizonyos utolsó "néhány" oldal, ami gyakorlatilag földhöz vág. A halál folyamatosan jelen van a szereplők életében – a halál árnyékában ismerkednek meg, és gyakorlatilag hasonló gondolatmenet alapján alakul a kapcsolatuk, mint amiről most én is elmélkedek –, és ez engem ugyan úgy elgondolkodtatott, ahogyan Lucyt és Gabe-et: vajon mi van, ha amit ma még megtehetek, elmondhatok, arra már holnap, vagy a jövő héten nem lesz lehetőségem? Nem gondolunk bele (és tulajdonképpen miért is tennénk, hiszen sokunk élete a megszokásra alapul, és arra az illúzióra, hogy ilyesmi csak másokkal történhet meg), de a(z emberi) kapcsolatok törékenyek, és nem szabad semmit készpénznek, magától értetődőnek venni.

Te vagy a fényem. Mindig is az voltál.

A könyvhöz azt hiszem, sikerült remek zenét is választanom: Susanne Sundfør egyik albuma, a Ten Love Songs ment körbe sokszor, amíg ezt a könyvet olvastam, és tökéletesen kiegészítette az olvasásélményt.

A romantikus és a chick lit címkék pedig ne tévesszenek meg senkit, mert se nem könnyű női olvasmány, se nem laza romantikus regény. Kétségtelen, hogy a romantika egy központi építőeleme a történetnek, de sokkal többet kapunk annál, például egy csodálatos sztorit, és olyan kérdéseket, amik a cselekmény alapján férkőznek a fejünkbe, és igyekeznek rábírni arra, hogy ha csak néhány perc vagy óra erejéig is, de gondoljuk kicsit át az életünket.

Olyan könyv ez, ami gondolkodás nélkül kapta tőlem az 5 csillagot. Köszönöm Jill az élményt, a többi könyvedre pedig hihetetlen kíváncsi vagyok ez után.


2 megjegyzés:

  1. Hasonló véleményen vagyok én is. Csodálatos egy könyv!:)) <3

    VálaszTörlés
  2. Huh, a tiéd a második értékelés, ami meggyőzött, hogy ezt nekem el kell olvasnom, és mert benne volt az "érzelmi" szó. *-* :D
    Gratulálok az írásodhoz, nagyon összeszedett, átgondolt az egész. <3

    Üdv: Everglow (ChroniclesofaBookshelf)

    VálaszTörlés