2018-02-08

Stephen King – A ​coloradói kölyök

FÜLSZÖVEG: Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testen nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan, A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírója és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább? A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King ezúttal a krimi műfajban, ám a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 164
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 130 g
ISBN: 9789630785952
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2008 
Fordító: Müller Bernadett
Eredeti cím: The Colorado Kid

SZERINTEM: Talán ez az egyik legrégebben kinézett Stephen King sztori, bár elsőre egyáltalán nem fogott meg, és tulajdonképpen örülök, hogy csak most olvastam el. 15-16 évesen valószínűleg nem tudtam volna annyira értékelni, mint A talizmánt, vagy a Fekete házat.

A coloradói kölyök nem véres horror, és nem is hátborzongató thriller, sokkal inkább egy lassú történet, amit két veterán újságíró mesél el. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ennek a bűnténynek nincs konkrét megoldása (noha King az utószóban azt írta, hogy kitalált hozzá néhányat), és ez így is van jól. Mert itt tényleg nem a megoldás a lényeg, hanem a történet, és az, hogy néhány információból mennyi lehetséges megoldás születhet, habár ugyanakkor az összes felvetés képtelenségnek is tűnik.

Bevallom, engem a kötet hangulata ragadott meg, és abba szerettem bele – mert nagyon szerettem olvasni ezt a kisregényt. Ahogy Stephanie-nak mesélik a coloradói kölyök történetét, és az olvasó közben érzi a tengert, a szellőt; látja maga előtt a homokos partot – még akkor is, ha több ezer mérföldre ül tőle; szerintem ez is zseniális benne azon az alapon túl, ahogyan King elmeséli a történeteit.

Ha valaki el szeretné olvasni ezt a könyvet, akkor semmiképp ne úgy üljön neki, ahogyan egy átlagos Kingnek tenné, mert akkor bizony csalódni fog. Kicsit elmélázósabb, hangulatfestős, merengős sztori ez, ahol nem a tényeken van a hangsúly, és ijesztgetés sincs benne, ettől függetlenül viszont számomra abszolút ötcsillagos történet volt, amit nagyon szerettem olvasni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése