2018-03-13

Han Kang – Növényevő

FÜLSZÖVEG: „Sohasem ​látott még testet, amely ennyire sokat tudna mesélni, mégsem több önmagánál.”
Jonghje álmában vér, nyers hús és a halál kísért. Másnap az asszony, akinek élete és házassága is átlagos, kitakarít minden állati eredetűt az otthonukból. 

És az életükből eltűnik az íz. 

A férje elkeseredett részletességgel beszéli el, hogy a növényevés feldúlja a házasságukat, és egyre abszurdabb események láncolatát indítja el. A szűkebb család mindent megtesz ez ellen, először a nő lelkét, majd a testét veszik célba, de Jonghje megszállottan halad a maga választotta úton… az elidegenedés felé. Közben a történet társadalmi szokások, nemi szerepek és legális hétköznapi bántások mélyén gyökerező organikus emlékművet emel egy szabadulni vágyó életnek: egy nő életének ezen a világon. 

A nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Növényevő világszerte átütő irodalmi sikert aratott. A koreai Han Kang csodálatos és felkavaró regénye tabukról és lázadásról, erőszakról és erotikáról, a lélek metamorfózisáról szól; igazi kafkai történet.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JELENKOR KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 180
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 288 g
ISBN: 9789636766184
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Fordító: Kim Bogook & Németh Nikoletta

SZERINTEM: Tudjátok, amikor egy könyv a címével kelti fel az érdeklődésetek, elképzeltek róla valamit a fülszöveg elolvasása nélkül, majd amikor elkezditek olvasni, akkor valami teljesen mást kaptok, mint amire számítottatok, de mégis nagyon tetszik. Na, ezek az igazán jó olvasásélmények számomra.

A Növényevő pont ilyen volt, valami könnyedebb, mondhatni hétköznapibb könyvet képzeltem el, majd pedig ahogy haladtam előrébb az olvasásban, úgy éreztem, hogy ez bizony valami horrorisztikusba fog átcsapni.

A szerző

A koreai (és úgy általában az ázsiai) társadalom az én szememben egy sokkal feszesebb, hagyománykövetőbb, tradícionálisabb közegnek tűnik, mint amiben mi élünk, így azt hiszem, ennek a könyvnek ezért is olyan nagy a jelentősége, és ezért is éreztem azt olvasás közben, hogy határokat feszeget, és az egyébként mondhatni hétköznapi, vagy csak kicsit kirívó dolgok mégis elementáris erővel hatottak rám. De vajon mennyire lehet kirívónak nevezni azt, ha egy nő elhatároz valamit, és teljes mértékben csak ő akar a saját élete ura lenni? Ha nem hajlandó fejet hajtani a férje kedvéért, ha ő akar határozni a testéről, hogy a jövőben mit tesz?

Növényevő – tulajdonképpen igen, vegetarianizmusról és veganzimusról (is) szó van ebben a kötetben –, de nem úgy, ahogy elsőre az ember gondolná. Ez a növényevés inkább Jonghje személyes segélykiáltása, vagy éppen öntudatra ébredése, melyet több ponton is igyekeznek hátráltatni a családtagok és a hatóságok. A brutalitás, és a már-már horrorisztikus elemek pedig itt kezdtek fokozatosan bekapcsolódni a történetbe, gyakorlatilag a könyv hangulata ebből a szempontból meredeken ívelt lefelé, ahogy haladtam előre az olvasásban, és a könyv végére sem tört meg.

Fontos könyv, de mindenképpen hangulat kell hozzá, és némi idő, hogy el tudd egyben olvasni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése