2018-03-18

Jason Matthews – Vörös ​veréb (Vörös veréb 1.)

FÜLSZÖVEG: A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.

A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt Jason Matthews első regénye; letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: AGAVE KÖNYVEK KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 434
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 496 g
ISBN: 9789634194644
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító:Fazekas László

SZERINTEM: Egy ártatlannak tűnő mozizás milyen csavart hozhat az ember életébe! A könyvből készült film trailere alapján tudtam, hogy egyrészt mindenképp látni akarom a filmet, másrészt pedig a könyvet még az előtt el szeretném olvasni. Egy nagy (pozitív) meglepetés volt számomra a Vörös veréb.

Kémregényt nem olvastam még, így számomra az első csodálkozás és wow-élmény az volt, hogy szép lassan körvonalazódtak előttem, hogy az SZVR és a CIA hogyan dolgoznak, még ha esetleg csak a legalapvetőbb trükkök is kerültek bele a könyvbe; a második nagy élmény pedig az volt, amikor szépen körvonalazódott bennem, hogy bizony nem egy mázas orosz közeget kapunk, hanem olyan miliőt, amit el tudunk képzelni: hatalmi harcok, egyik napról a másikra eltűnések, brutális kínvallatások, valakinek a valakije kivételezett pozícióban, puritánság, viszonylagos elmaradottság, stb. – vagyis nem csak amit el tudunk képzelni, hanem amit sokan konkrétan fejben az oroszokhoz társítanak.

Imádtam, hogy egy rettenetesen erős női karaktert – nevezetesen  Dominyika Jegorovát –, állít a középpontba a szerző, egy első ránézésre vagy olvasásra Barbie-babát, akitől a könyv elején sem a környezete, sem az olvasó nem vár sokat, sőt, tulajdonképpen csak egy sakkbábunak tűnik a nagy orosz politikai térképen. A regényben csodálatosan végigkövethetjük az ő karakter- és személyiségfejlődését, továbbá azt, ahogyan a rendszer bábjából saját gondolkodású, független kém válik, gyakorlatilag szupererővel (az ő "kis" titkával, a szinesztéziával), illetve az akaraterejével és a gondolkodásmódjával.Nagyon tetszett, hogy a cselekmény folyamatosan pörgött, és egy-két lassítás volt csak maximum a szövegben, de unalmas oldalakkal nem vesződött Matthews, helyette egy olyan könyvet írt, amit én személy szerint alig tudtam letenni. Minden és mindenki folyamatos mozgásban volt, és egy-két fordulatot leszámítva teljesen kiszámíthatatlan volt a történet – pont úgy, ahogyan az oroszokat elképzeljük, vagy ahogyan az amerikaiakat igyekezett nem beállítani Matthews, habár olyan érzésem volt, hogy azért ők sem olyan szentek, mint amit a könyv próbált helyenként sugallni.

Ez a folyamatos cselekmény pedig szerintem bravúrosan zárult, az utolsó fejezet gyakorlatilag feltette a pontot az i-re, Dominyika fejére pedig a képzeletbeli koronát a változásával kapcsolatban.

A krimik után tulajdonképpen nem olyan nagy lépés a kémregények világa, viszont mindenképpen érdekes lépés, nekem például nagyon tetszett. A filmre pedig kíváncsi vagyok, egyrészt a történet miatt, másrészt mert Budapesten forgatták. A történet egyébként folytatódik, jelen állás szerint egy háromkötetes trilógiáról van szó, melynek magyarul már megjelent a második része.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése