2018-03-01

Mark Wolynn – Örökölt ​családminták

FÜLSZÖVEG: Depresszió. ​Szorongás. Krónikus fájdalom. Fóbiák. Rögeszmés gondolatok. Vajon lehetséges, hogy e nehézségek gyökereit nem az életünk során átélt élményeinkben vagy az agyunk kémiai egyensúlyának felborulásában kell keresnünk, hanem a szüleink, a nagyszüleink, sőt, akár a dédszüleink történetében? A bizonyítékok elsöprő erejűek. Az elmúlt néhány év során végzett tudományos kutatások alátámasztják azt, amit már régóta sejtettünk: a traumás élmények örökölhetők. Lehet, hogy az, aki az eredeti traumát elszenvedte, már meghalt, vagy a történet feledésbe merült, az emlékek és az érzések azonban tovább élhetnek. Bele vannak kódolva a génjeinkbe, és felbukkannak a mindennapi nyelvhasználatunkban. 

Az örökölt családi traumák területének úttörőjeként Mark Wolynn több mint húsz éve végez terápiás munkát egyénekkel és csoportokkal. Örökölt családminták című könyvéből megismerhetjük módszerét, az alapnyelvezet feltárásán alapuló megközelítést. A diagnosztikai célú leltárkészítés révén feltárhatjuk a mindennapos szóhasználatunkban, a viselkedésmintáinkban és a fizikai tüneteinkben alakot öltő félelmeket és szorongásokat. A kötetben bemutatott technikákkal feltérképezhetők a generációkra visszakövethető élmények, a vizualizáció és a közvetlen dialógus eszközei pedig segítenek kiépíteni az utat, melyen haladva helyrehozhatjuk az életünket és az egészségünket. Kideríthetjük, hogy a traumás örökségek hatása sokkal fontosabb szerepet játszik az érzelmi és fizikai egészségünkben, mint eddig gondoltuk. A szerző módszere lehetőséget nyújt olyan régóta fennálló nehézségek leküzdésére is, amelyek sok esetben ellenállnak a hagyományos terápiás és gyógyszeres kezeléseknek.

Mark Wolynn az amerikai The Family Constellation Institute alapítója és igazgatója. Számos pszichiátriai képzési központban, klinikán, kórházban és intézetben tanított. Cikkei az Elephant Journal és a Psych Central című szaklapokban, költeményei pedig a The New Yorkerben jelentek meg. Jelenleg a San Francisco-öböl közelében él.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: ÉDESVÍZ KIADÓ 
Oldalak száma: 280
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 420 g
ISBN: 9789635297023
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Fordító: Kovács Zsuzsa

SZERINTEM: Olvastam már erről a témáról korábban, de mindig csak említés szintjén, így kezdett jobban érdekelni a dolog. Ez a könyv pedig a teljes terjedelmét annak szenteli, hogy megértesse az olvasóval, hogy bizony előfordulhat, hogy azonos nemű szülőnk, vagy nagyszülőnk lelki terheit cipeljük. Mondjuk ez szerintem az a téma, amit sokan humbugnak tartanak – jelen pillanatban viszont az a lényeges, hogy én hiszek benne.

A könyv remek, informatív, tényeket közöl, ugyanakkor a szerző korábbi munkásságáról is megtudhatunk pár dolgot, illetve ami nekem még nagyon tetszett, hogy több személy történetén keresztül igyekszik megértetni az olvasóval, hogy tulajdonképpen miről van szó, hogyan örökölhetjük ezeket a traumákat, hogyan fedezhetjük fel, hogy ezek nem konkrétan a mi problémáink (még akkor is, ha nem igazán ismerjük a családunk előtörténetét), és hogyan lehet ezen segíteni.

Én bevallom, most csak elolvastam, és a gyakorlatokra nem szenteltem időt (mert nem érzem az olvasottak alapján, hogy engem jelenleg kínozhat valamilyen örökölt trauma), de később mindenképp elő fogom még venni, és megcsinálom a gyakorlatokat, amennyiben úgy érzem, hogy erre elemi szükségem van.

Akit érdekel a pszichológia, és nem tartja totális képtelenségnek vagy viccnek, hogy esetlegesen olyan dolgok miatt is szoronghat, amit esetleg a nagymamája vagy a nagypapája élt át egyszer, azoknak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet. Öngyógyításra, önsegítésre kiváló, és ki tudja, lehet valaki úgy veszi a kezébe, hogy nem gondolná, hogy bármi ehhez kapcsolatos problémája lehet, és mégis segítséget kap a problémamegoldáshoz, vagy minimum ahhoz, hogy elindulhasson ezen az úton.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése