2018-04-01

Almási Kitti – Bátran ​élni: Félelmeink és gátlásaink leküzdése

FÜLSZÖVEG: Rengeteg ​gátlás és félelem van bennünk még a legegyszerűbb helyzetekben is -rettegünk attól, hogy ha megmutatunk magunkból valamit, akkor kitesszük magunkat mások kritikájának, ítéletének, elutasításának. 

Sokkal egyszerűbbnek tűnik, ha inkább elrejtőzünk a szerepeink mögé, ha nem mondjuk ki, amit gondolunk, ha nem fejezzük ki, amit érzünk, mert így nem szolgáltatjuk ki magunkat annak, hogy mások nem fogadnak el és nem szeretnek bennünket.

Éljük-e így le az életünket? Óvatosságunkban nem hagyjuk-e ki éppen a lényeget? Képesek lehetünk-e valódi intimitásra, megvalósíthatjuk-e legmélyebb vágyainkat, ha állandó önvédelemre rendezkedünk be? 

Úgy látom, a legtöbb ember nem meri azt az életet élni, amit a szíve mélyén kívánna. Azt mondjuk, nincs rá lehetőségünk, de sokszor valójában bátorságunk nincs, hogy kivívjuk, megteremtsük azt. Ehhez ugyanis egyrészt el kellene hinnünk azt, hogy képesek vagyunk rá, másrészt elsősorban saját belső hangunkra hallgatni, nem pedig mások – gyakran jóakaratú, de megalapozatlan, önös érdekekre épülő, vagy akár kifejezetten romboló – véleményére. Azon erőlködünk egész életünkben, hogy másoknak megfeleljünk, hogy ne gondoljanak rosszat rólunk, ne szóljanak meg, ne bántsanak minket, miközben önmagunkat cserbenhagyjuk. Miért nem tesszük fel néha a kérdést: És akkor mi van?! Mi van akkor, ha valami nem sikerül, ha valaki nem fogad el? Megéri-e lemondani arról, hogy a saját bensőnkből fakadó, autentikus életünket éljük, csak azért, hogy soha meg ne sérüljünk, el ne utasítsanak, el ne bukjunk (ami minden bizonnyal így is, úgy is lehetetlen)? Azt tapasztalom, hogy visszatekintve mindig megbánjuk, ha nem tesszük meg, ami igazán fontos lett volna számunkra, ha elszalasztjuk azokat a lehetőségeket, amelyek által azzá lehetnénk, akik lenni szeretnénk. 

Igen, vannak az életben rettenetesen nehéz és ijesztő helyzetek, amikor természetes, hogy félünk – mint ahogy olyan mély felnőttkori gátlások és szorongások is, amelyek korai sérülésekből fakadnak, így gyakorlatilag beleíródtak a sejtjeinkbe. Ilyenkor valóban nem könnyű a dolgunk – de vannak eszközök a kezünkben, és szó sincs arról, hogy ebbe bele kellene törődnünk, hogy ne élhetnénk bátran és hitelesen az életünket, ha így akarjuk, és erőfeszítést teszünk érte.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KULCSLYUK KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 276
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 324 g
ISBN: 9786155281266
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2015

SZERINTEM: Mostanában nagyon sok pszichológiai könyvet olvastam – kellett a lelki fröccs –, így került a kezembe a Bátran élni is. Közérthetően, egyszerűen, és érdekesen ír Kitti, így gyakorlatilag 5-6 óra vonatozás alatt kiolvastam a kötetet. A Lezárás, ​Elengedés, Újrakezdés című könyvét már januárban olvastam, és az előtt is, de főleg utána nagyon szemeztem a Bátran élnivel – nem hiába.

Számomra a könyv legnagyobb erőssége a már említett közérthetőség volt, hiszen bizony lehet úgy is írni, hogy az olvasónak fogalma se legyen arról, hogy mire gondolt a szerző (pszichológus szakember), a másik pedig az aktualitása, ami valószínűleg nem néhány év alatt fog elveszni. Nagyon szerettem, hogy olvasás közben kizökkentett az éppen aktuális problémáimból, és hiába mások és másféle problémáiról olvastam, elgondolkodtatott a szöveg sok dologról, mérlegeltem, hogy én ezeket a dolgokat hogyan kezelem, rám az éppen aktuális történet mennyire igaz, vagy egy alapproblémát hogyan dolgoztam/dolgoznék fel. Több történet is helyet kapott a könyvben, akár Kitti saját életéből, akár a praxisából, akár az előadásairól, és számomra ezek is hihetetlenül izgalmasak voltak, akár a hozzájuk fűzött "megoldások", amiknek a vége azért olykor nyitva is maradt, hogy az olvasó gondolkodjon el nyugodtan.

Összességében nézve a könyvet, és a problémákat, amiket felsorakoztat azért örülök, hogy velem nincs akkora gond, mint amekkora lehetne (például vegyük a legalapvetőbbeket, mely a címben is benne van: félelmek és gátlások). Tulajdonképpen egy univerzális könyv, hiszen olyan problémákról van szó, melyek többé-kevésbé mindannyiunkat érintenek, és aki kellően nyitott rá, abban el tud indítani valamiféle változást, de gondolatébresztőként is remekül funkcionálhat, ha egy kicsit el tud rugaszkodni a fekete-fehér bűvkörtől, és a leírt esetekre, történetekre úgy tud tekinteni, mint kiindulópont.

Ajánlom mindenkinek a könyvet: néha nem csak jól esik, de szükséges is egy kicsit befelé figyelni, és a Bátran élni ehhez remek könyv.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése