2018-04-23

Csapody Kinga (szerk.) – Szakítós (novellák, életek, könnyek)

FÜLSZÖVEG: 19 ​kiváló szerző, 19 remek novella

„A könyvben összegyűjtött, érzékenyen megírt történeteken keresztül mintha egy filmet néznénk, úgy követhetjük e pillanatokat a főhős szemszögéből, és tekinthetünk be ennek a lelki folyamatnak olyan árnyalataiba, amik óhatatlanul felidézik saját emlékeinket is.”

Dr. Almási Kitti

A nagy érzelmi viharok ideje a kamaszkor, a fellángolásoké és a nagy csalódásoké, a heves vitáké – nemcsak a szerelemben, de barátainkkal, családunkkal is. Szakíthatunk szülőföldünkkel, kultúránkkal, kedvenc sportunkkal vagy hobbinkkal, és persze azzal is, akiről azt hittük, hogy maximum az ásó, a kapa és a nagyharang választhat szét minket.

Balázsy Panna, Bencze Blanka, Berg Judit, Dragomán György, Erdős Zsuzsa, Garaczi László, Háy János, Horányi Hanna Zelma, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Király Anikó, Lakatos Levente, Makai Máté, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Szabó T. Anna, Tasnádi István, Totth Benedek remek novellái bár nagyon különböző hangon íródtak, egy dolog közös bennük: újra rádöbbenhetünk, hogy a legnagyobb csalódásokból is tudunk erőt meríteni, tanulunk belőlük, és egyszer majd mosolygunk is rajtuk.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Menő Könyvek 
Oldalak száma: 376
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 444 g
ISBN: 9789634034766
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018

SZERINTEM: Nehéz erről a könyvről objektíven (vagy ahhoz közelítően) nyilatkoznom, mert egészen egyszerűen nem azért olvastam el, mert szimplán érdekelt, hanem mert közel áll hozzám a téma jelenleg – ezért is igyekszem inkább a kötetről, mint egészről írni, és nem kiemelni egyetlen írást sem, az már túl személyes lenne, és nem is a blogra való. Az első című novelláskötet (amit nem olvastam) után pedig kézenfekvőnek tűnt, hogy a végről is olvashassunk a Menő Könyvek gondozásában, és voilá!

Tizenkilenc novella, tizenkilenc szemszög, tizenkilenc helyzet, hogy hogyan is érhet véget valami – és itt nem írom, hogy párkapcsolat, mert örömmel vettem, hogy élethelyzetet is hozott a kötet. Ha azt mondja valaki, hogy szakítás, akkor elsőre persze a párkapcsolatok jutnak az ember eszébe, de van, amikor ugyan ennyire fájdalmas egy életszakaszt, vagy élethelyzetet lezárni.

A kötet alapvetően a fiatalokkal (kamaszokkal) foglalkozik, de azért akad benne olyan novella is, amiben a szereplők már igencsak benne vannak a felnőtt létben, ám nem csak ezért gondolom azt, hogy 18 éven túl is bátran kézbe lehet venni a könyvet, hanem mert ha meg is mosolyogtatnak a tinik mindennapi problémái, és ha felnőttként nem is mindig tudunk azonosulni az életükkel, attól függetlenül ezen írások mégis elgondolkodtatóak abból a szempontból, hogy mennyire kényes is ez a szakítás-téma. Volt egy-két novella, aminek a végén egyszerűen csak annyit tudtam mondani, hogy basszus... A tizenkilenc írás ahhoz épp elég, hogy mindenki találjon magának benne olyat, amivel ha nem is tud teljesen azonosulni, de közel áll hozzá, a többi pedig melankolikus kikapcsolódásnak, vagy gondolatébresztőnek  remek.

Almási Kitti előszava külön öröm volt számomra, és azt hiszem, hogy ez az a pici plusz, amivel teljes a kötet. Vagy lehet, hogy csak a pszichológia- és Almási Kitti rajongó énem beszéli ezt bele a dologba, minden esetre nekem tényleg dobott az "élményen".

Összességében szerettem olvasni a Szakítóst, mert nem taszított mélyebbre a depresszió mocsarában (pedig azt hittem, hogy ez lesz a helyzet), hanem csak mintha fogta volna a kezem, és kifelé igyekezett volna hívni belőle, hogy valami elfuserált hasonlattal éljek. Tiniknek és felnőtteknek is ajánlom, mert egyáltalán nem korhoz kötöttek a novellák.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése