2018-04-07

Kevin Costner & Jon Baird – Felfedezők ​Társasága (Felfedezők Társasága 1.)

FÜLSZÖVEG: Egy ​elit klub méltóságteljes nyilvános termei mögött egy rejtélyes szervezet tevékenykedik: a Felfedezők Társasága, kalandorok egy rejtőző csoportja, amelynek tagjai vakmerően bejárják azokat a helyeket, ahol a fény nem képes áttörni az árnyakon, és a józan észt megfosztják trónjától a mítoszok. A titkok, amelyek után kutatnak, zord hegyláncok között rejlenek, a sivatagban hevernek elfeledetten, az óceán fenekén nyugszanak, vagy a sarkvidék vastag jegébe zárva szunnyadnak. A Felfedezők Társaságának célja a rejtélyek felderítése, amelyek az ismert világ határain túl várják az elszánt kutatókat. 

A Felfedezők Társasága-sorozat első kötete, az Utazás Shambalába az I. világháború idején játszódik, amikor a nyugati civilizációra igencsak vészterhes idők járnak – ekkor határozza el a Társaság, hogy megkeresi a mitikus aranyvárost. A kutatás az Északi-sarkvidéktől a mongol sivatagokig, Ázsia földalatti csatornáin át a Himalája szívéig viszi a felfedezőket, míg a legendás város végre felfedi titkát, s az egész földgolyón átívelő kaland végre eljut meghökkentő végkifejletéig.

Fényt deríteni a föld árnyék borította zugaira – ez a célja a rokonlelkek e titkos rendjének, amelybe most belebotlottál, kedves olvasó! Tehát szedd össze a térképeidet, az iránytűdet, az eszedet és főként a kurázsidat, és tarts velünk e rendkívüli utazásra az ismeretlen világ, a Terra Incognita felé!

INFORMÁCIÓ: 
Kiadó: Bluemoon Könyvek 
Oldalak száma: 770
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 930 g
ISBN: 9789635295319
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Illusztráció: RICK ROSS ILLUSZTRÁCIÓIVAL
Fordító: Hegedűs Péter
Illusztrátor:Rick Ross

SZERINTEM: Kemény dió ez a könyv, ugyanis félig regény, félig képregény, és valóban nem könnyű olvasmány pont emiatt. Viszont ha az ember időt és energiát szán rá, akkor nagyon élvezetes és érdekes olvasmány, ami egy részletesen kidolgozott párhuzamos világba repít az első világháború idejében.

A kiadás szépsége központi kérdés ennél a kötetnél, ugyanis csodálatosan szép: a lapok vékonyak ugyan, de olyan hatást keltenek, mintha ténylegesen az 1910-es évekből származnának, barnák, továbbá a rajzok is nagyon szépek, és mindenféle plusz díszítés is olyan hatást kelt, hogy egyszerűen jó ránézni, mert tényleg igényes és szép. Az illusztrációk Rick Ross munkái, a szöveg pedig a színész Kevin Costner és Jon Baird tollát dicsérik.

Maga a történet pedig hosszú, melyben a Társasággal az olvasó is végigkalandozhatja az egész világot Shambala városa után kutatva. Nagyon sok a szereplő, nagyon sok a szál, mellyel az írók játszottak, így bevallom, én sokszor elvesztem a történetben, és nem mindig értettem mindent – ez azt hiszem általános, többektől olvastam hasonlót. Picit a Game of Thrones-t juttatja eszembe, ahol az első kötetnél szintén totálisan el voltam veszve a rengeteg név és történés között, de ahogy haladt a történet, úgy kerültek a helyére a dolgok is. Ezt leszámítva viszont tetszett a részletesség, és kíváncsi vagyok, hogy a Felfedezők Társasága is ilyen lesz-e, ugyanis három kötetesre tervezik írni a jelenlegi információk alapján.

Nekem nagyon tetszett az elgondolás, és maga Shambala is: a város, mely mozog, és sosincs azonos helyen, ráadásul csak a kiválasztottak nyerhetnek bebocsátást. Ha pedig ezt valaki kikerüli, akkor félrebillen a világ rendje – lásd könyvünkben ez a magyarázat az I. világháborúra. A Társaság, vagyis egy csapat felnőtt férfiember gyermeki vágya, hogy meglelje Shambalát olyan kalandregényt formált, ami remek szórakozást ígér az olvasónak. Tömören összefoglalva pedig erről szól a könyv: megtalálni Shambalát, viszont ahogyan a mondás tartja, nem a cél a fontos, hanem az utazás, és ez ennél a könyvnél maximálisan igaz.

Mint említettem, furcsa volt a felépítés, azaz hogy félig regény, félig képregény, de ugyanakkor nagyon tetszik is ez a megoldás. Sokszor a képek tényleg remekül lefestették és érzékeltették a történéseket, tökéletesen kiegészítették a szöveget, ami szintén nagyon igényes. A Felfedezők Társasága tulajdonképpen egy mese felnőtteknek, melyet egy általunk ismert történelmi időben el tudunk helyezni, de minden más eleme gyakorlatilag fikció (leszámítva egy-két hiteles eseményt), megspékelve némi humorral, egy csipet szerelemmel, és néhány gyilkossággal. Bátran ajánlom kalandoroknak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése