2018-04-02

Robert Seethaler – Egy ​egész élet

Robert Seethaler – Egy ​egész élet könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei
FÜLSZÖVEG: „Meg ​lehet venni valakinek az óráit, el lehet lopni a napjait vagy akár az egész életét is. De senki nem foszthat meg egy embert egyetlen pillanattól sem.”

Andreas egész életét az osztrák Alpokban éli le, ahova négy éves kora körül, édesanyja halála után érkezik. Szűkszavú, nehezen megnyíló különc, akinek nehezére esik megfogalmaznia érzéseit, ezért, amikor beleszeret Marie-ba, munkatársait kéri meg arra, hogy lobogó tüzekkel kiírják a szemközti hegy oldalára: „Neked, Marie!”. Amikor nem sokkal később a várandós Marie-t maga alá temeti egy lavina, Andreasnak összetörik a szíve. A völgyet egyetlenegyszer hagyja el, a második világháborúban megjárja a Kaukázust és a szovjet lágereket. De hazajut, és visszatér a hegyre…

Akár John Williams Stonere Robert Seethaler regénye is a méltóságteljes magányban és elszigeteltségben töltött élet himnusza. Egy nagyszerű, kifinomult regény, mely már eddig is vigaszt és utat mutatott olvasók százezreinek. Rávilágít életünk kisebb-nagyobb botlásaira és diadalaira, melyek azzá tesznek bennünket, akik vagyunk.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 136
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 246 g
ISBN: 9789633552896
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Fordító:Blaschtik Éva

SZERINTEM: Amilyen rövid, oly szívbemarkoló és elgondolkodtató történet ez, melyet tulajdonképpen sokkal hosszabban is le lehetett volna írni, ám maga a könyv terjedelme tökéletesen visszaadja Andreas Eggers életét és az élethez való viszonyát is.

Andreas Eggers egy szófukar, szívós férfi, akinek a gyermek-, majd a felnőttkora sem volt túl vidám, ez pedig rányomja a bélyegét a személyiségére is. Eggers soha nem volt a szavak embere, helyette testi erejével tűnt ki a családja és a környezete közül, még úgy is, hogy egyik lábára biceg, mely nem egy vele született rendellenesség következtében visel egész életében. Ritkán szólal meg, nincs igénye arra, hogy kifejezze a gondolatait, ám a szerelem őt is utoléri, s ez is olyan, mint minden más: ennek kifejezése nem a szavaiban, hanem a tetteiben, a gondolataiban jelenik meg; s ha szeret, akkor igazán szeret, egy életen át.

Erős volt, de lassú. Lassú volt a gondolkodása, lassú a beszéde, lassú a járása, de minden gondolata, minden szava és minden lépte nyomot hagyott, méghozzá pontosan ott, ahol annak szerinte a helye volt.

Későbbi élete során Egger nem emlékezett rá, hogy valaha is olyan sokat beszélt volna, mint akkor, amikor Marie első alkalommal látogatta meg a telkén. Csak úgy bukfenceztek kifelé a szavak a száján, ő meg ámulva hallgatta, ahogyan mintegy önmaguktól egymás mellé sorakoztak, együttesükből értelem kerekedett ki, ami csak azután jelent meg előtte meglepő világossággal, miután kimondta a szavakat.

Az Egy ​egész életben nem teljesen a történeten van a hangsúly, hiszen mint írtam, ezt sokszor ennyi oldalban is kifejthette volna az író, sokkal árnyaltabban, több bepillantást engedve ebbe a világba, vagy Eggers életébe, gondolataiba, hanem sokkal inkább abban, ahogy az olvasót elgondolkodtatja a világ dolgairól, arról, hogy mennyi tragédia ér bennünket, és mégis hányféleképpen kezeljük, milyen emberi sorsok vannak. Remek kötet ez a méltóságról, és az erőről, a szeretetről és az egyedüllétről a 20. század viharain és természeti csapásain keresztül.

Mindenkinek ajánlom meleg szívvel, fiatalon és idősebb korban is tökéletes választás lehet, olyan könyv, ami olvasás után még hosszú ideig veled marad lélekben, és sokszor visszagondolsz rá.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése