2018-04-17

Szaszkó Gabriella – Maradj ​velem (Pennington-testvérek 1.)

FÜLSZÖVEG: David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt. 

David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz… 

Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik? 

Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 416
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 392 g
ISBN: 9789632615264
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016 
Sorozat:DREAM VÁLOGATÁS

SZERINTEM: Azt hiszem ez a könyv tökéletes példa arra, hogy ne ítélj meg egy regényt cím, borító, vagy író alapján, mert az a kép, ami esetleg olvasás előtt kirajzolódik előtted az első pár oldalon szertefoszlik. Nagyon szerettem ezt a regényt, és bizony olvasatlanul valami másra számítottam, mint amit kaptam.

Szaszkó Gabi előtt emelem kalapom, mert remek írás, számomra több szempontból is: az első, és talán legszembeötlőbb az, hogy a mai társadalmunk egyik legégetőbb problémájával, a gyermekbántalmazással foglalkozik, két idősíkon. Ez azért is fontos és érdekes, mert a múlt eseményeit elszörnyedve és körömrágva olvashatjuk, néhol talán egy kicsit túl brutális, vagy túlzott erőszakkal, ami számomra sok kérdést is felvetett. Amerikában kényesen ügyelnek arra, hogy ha a gyereken akár csak egy karcolás is van, akkor mi lehet a hátterében, így kicsit kétkedve olvastam ezeket a részeket, mert azt a szintű bántalmazást, amiben Chrisnek és Davidnek része volt, nem tudom elhinni, hogy az iskolában hagyták volna. Másfelől viszont ez a túlzásnak ható eseménysor kellett ahhoz, hogy az olvasó komolyan elgondolkodjon azokon a dolgokon, amik véleményem szerint a könyv gerincét adják, vagyis a fiatalon/gyerekkorban elszenvedett bántalmazás mennyire hathat ki a felnőttkorra?

Mert a kötet másik idősíkja a jelen, ahol David épp a bátyját készül eltemetni, aki 35 évesen felvágta az ereit, mert egyszerűen nem bírta a múlt terhét. Időközben David múltjába is betekintést kaphatunk, ami szintén nem túl rózsás. Tulajdonképpen ez a könyv ha kicsit túlzón is (hogy biztosan ne mondhassa senki azt, hogy "ó, ez nem elég komoly"), de tökéletesen szemlélteti, hogy mennyire meg tudja változtatni az ember életét az, ha nem felhőtlen a gyerekkora, az pedig idézőjelesen hab a tortán, hogy ez a téma mostanában nagyon sokszor előkerült a saját társaságunkban is. Tudjátok, jó helyen, és jó időben talált meg a könyv és az olvasás.

A gyerekkori traumáknak nyilván (és sajnos) nagyon széles a skálája, és szintén sajnos mind kihat az ember jelenjére. Ez a téma nem idegen tőlem, így amikor összeállt számomra a kép, akkor annál nagyobb kíváncsisággal olvastam, hogy milyen végkifejletet és lezárást kap a történet, ráadásul ott van még Amy Forester is, hogy egy kicsit még az eddigieknél is bonyolultabb legyen a dolog. A szerelmi szál elsőre furcsa volt (a hogyanja), de a könyv végére minden értelmet nyert.

Összességében sokszor letaglózott és elfacsarta a szívem a Maradj velem. Nagyon szerettem olvasni, mert elgondolkodtatott, és mert magához láncolt a történet, illetve mint említettem, nem idegen számomra a téma. Akiknek szerencsés gyerekkoruk volt, azoknak azért lehet érdekes és hasznos olvasmány, már amennyiben belegondolnak abba, hogy a múlt terhét akarva-akaratlanul cipelni egyrészt nem könnyű, másrészt pedig ezt nem tudja az illető levetni és elhagyni, mint például egy pár cipőt, így a tettek, reakciók ha furcsák is, de értelmet nyerhetnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése