2018-05-28

Bencze Blanka – Pulcsiban ​alszom

FÜLSZÖVEG: Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik. 

Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad – Neked Könyvek első darabja. Fanyar humorral, pontosan ábrázolja az anorexiát, a testképzavart, a családokban tátongó űrt, miközben mesélő stílusa magával ragad, és talán a végén mégis minden elindul valamerre jó felé.
INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Menő Könyvek 
Oldalak száma: 303
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 350 g
ISBN: 9789634034759
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Sorozat: RÓLAD-NEKED KÖNYVEK

SZERINTEM: Kíváncsi voltam, hogy mi sül ki ebből a könyvből, mert alapesetben a tinédzserproblémákkal már nem nagyon tudok mit kezdeni, főleg nem a szerelmi életükkel, de ez a regény szerencsére nem egy mainstream young adult kötet, és érdekesen, kicsit más szemszögből mutatta meg a főszereplő lány, Málna fejlődését.

Talán korunk egyik legnagyobb problémája az, hogy a szülők elhanyagolják a gyerekeiket (nyilván ennek is megvan az oka, de ennek fejtegetésébe inkább nem megyek most bele), innen pedig Málna is zöld utat kapott, hogy azt és úgy csináljon, ahogy csak szeretne. Gyakorlatilag egy kis részben jelen lévő anyát igazán gyerekjáték átverni, hogy mennyit eszik, de ami igazán döbbenetes, hogy anyuka figyelmét az sem keltette fel, hogy a lánya csontsoványra fogy, akkor itt valami baj van, vagyis biztos, hogy baj van, hahó! Inkább átsiklott a tekintete a bő ruhákon, és csak akkor történt valami, amikor már az iskolából szóltak, hogy valami tényleg nem oké.

Málna végül pszichológusnál kötött ki, mely inkább csoportterápia volt, s noha laikusként nem látom át a dolgokat, de magánvéleményként azt mondom, hogy vadidegenek előtt nekem is nehéz lenne megnyílni, és valószínűleg felnőttként is tartanék tőle.

A regényen átívelő cselekmény érdekelt, és egyszer sem untatott, viszont a befejezésnek nagyon örültem, mert valahogy léleksimogatónak éreztem azt, hogy a Belián miatt kialakult csalódás és fájdalom Áron miatt is megszűnhet, a másik fiú rá tudta vezetni arra, hogy nem éri meg ez az egész. Ami viszont a legjobban tetszett, hogy Málna a könyv végére rájött, hogy egy illúzióba volt szerelmes, egy ideálban csalódott, de mire erre rájött, már átlátta a szituációt. Elnézést, képtelen voltam nem leírni a spoileres részeket, mert nekem ezek nagyon sok pluszt adtak a könyvhöz, és ezeknek az összességétől éreztem azt, hogy megfogott, és kicsit több, mint egy átlagos tini-sztori.

Viszont mindezekkel szemben voltak olyan dolgok, amiket nem igazán értettem: ha az átlag tiniket szeretnék megfogni, akkor a helyszín miért a budai elit, ami akár a magyar társadalom, akár a tinik csupán csekély rétege? Ha az anorexiával küzdő tinik is a célcsoport, akkor miért egy olyan ellenszenves és hozzá nem értő pszichológus jelenik meg, mint Mici? Véleményem szerint ő semmiképpen nem passzol egy ilyen szituációba, vagy akár korosztályhoz, és nem tudom, hogy akinek esetleg ez a könyv mentsvára, mennyire ijedhet meg a nénitől, és sztereotipizálhat, hogy akkor mindenki más is ilyen.

Volt még egy dolog, ami számomra nagyon furcsa volt, mégpedig a Skins: cirka 10 éve futott, és akkoriban igen menő volt. A történet brit fiatalokat követ, akik gyakorlatilag az életük 90%-át átbulizzák (igen, alkohollal, drogokkal, stb.), és Málna egyik péntek estéjének ez a sorozat a főszereplője, mint régi kedvenc, ezt pedig nem igazán tudtam összetenni, hogy 17 éves fiataloknak egy cirka 10 éve futott sorozat hogyan lehet a kedvencük, amikor én még 15 évesen is helyenként pirulva néztem az eseményeket.


Összességében viszont szerettem olvasni ezt a történetet, mert néhány furcsaságtól eltekintve emberközelinek éreztem. Valószínűleg egyébként önéletrajzi kötet, vagy ha nem is teljes mértékben, de a keretei igen, és talán ezért is nő az olvasó szívéhez mind a történet, mind a szereplők.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése