2018-05-29

Bödőcs Tibor – Addig ​se iszik

FÜLSZÖVEG: „Mikor a szerzőt megismertem, még nagyképűen vallotta: „Hárman nem írunk: Szókratész, Jézus és én.” Aztán megtört, és írni kezdett, paródiákat, persze – és megállt a kanál a levesben, de úgy, hogy a fal adta másikat. Úgy vágytunk erre a hangra ebben a karót nyelt, szürke, humordeficites honi literatúrában, mint egy falat kenyérre. Bödőcs írásaiban a páratlan irodalmi műveltség találkozik az igazi humorral Karinthy boncasztalán. 

Apját kérdezték, mit szól, hogy fia már ír is. „Addig se iszik” – válaszolta a bölcs öreg, és igaza volt: Tibor írás közben sose iszik. (Hmm…) 

Mert ilyen az irodalom: nevel, tanít, szórakoztat – és amíg írunk vagy olvasunk, addig se iszunk. Tisztelet a kivételnek. Fogadják tehát szeretettel az irodalmi paródia Lemmyjét, a magyar humor Billy, a Kölyökjét, a búcsúszentlászlói Rabelais-t. „Tessék mosolyogni!” “

Cserna-Szabó András


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: HELIKON KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 208
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 326 g
ISBN: 9789632278773
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017


SZERINTEM: Szórakoztató könyv, aminek nagyon sok nézőpontja és megítélése lehet, s talán akkor üt igazán, ha otthon vagyunk a szépirodalomban, ezen felül pedig azt érzem, hogy maximálisan megérdemelte a Libri Közönségdíját 2018-ban.

Első ránézésre és olvasásra az Addig se iszik egy paródia, vagyis sok-sok paródia összefűzve. Elég megosztó kötet, pontosan azért, mert nagyon sok szemszögből meg lehet ítélni, és így rá lehet húzni azt is, hogy Bödőcs szórakozásból írta meg, kifigurázva a kötetben szereplő írókat, ám én inkább azon az állásponton vagyok, hogy zseniális, mert a szerzőket és a humorizált műveket nem csak felületesen kellett ahhoz ismernie, hogy ezek a novellák megszülethessenek. Ebből kifolyólag pedig azok a művek, amiket olvastam tényleg nagyon tetszettek ebben az átiratban, amik viszont eddig kimaradtak az életemből tetszettek, de nem igazán értettem őket.


Véleményem szerint ezt a kötetet nem érdemes egy szuszra kiolvasni (ahogyan sajnos én is tettem), hanem inkább írásonként, elhúzva, magunkban ízlelgetve. Pontosan ezért tervezem azt, hogy később még visszatérek ehhez a könyvhöz, mert igazán akkor éreztem, hogy sokkal de sokkal több ez, amikor Bödőcs felolvasott belőle. Tény, hogy remek előadó, és az is hozzátett egy nagy pluszt, de ettől függetlenül itt tényleg számít a lassúság.

Összességében az Addig se iszik egy olyan kötet, ami értő olvasást és tájékozottságot igényel, még ha elsőre nem is tűnik így.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése