2018-05-21

Karan Bajaj – A ​kereső [Az elégedetlenek jógája]

FÜLSZÖVEG: Én ​vagyok a kereső, a keresés maga, és az, akire a keresés irányul.

Max az amerikai álom tökéletes megtestesítője. Görög bevándorlók gyermekeként egy lepukkant, veszélyes lakótelepen nőtt föl New Yorkban, de rengeteg munka és még több szenvedés árán immár mindent megszerzett, amiről csak álmodni lehet: pénz, siker és egy menő állás a Wall Streeten.

Max azonban elégedetlen. A szívében ugyanis olyan űr tátong, amit semmiféle vagyon, elismerés vagy kapcsolat nem tud betölteni.

Elégedetlensége őrült kalandra indítja, az interneten egy mitikus jógi nyomára bukkan, és mindent hátrahagyva elindul, hogy felkutassa… egyenesen a Himalájára. Végül keresztül-kasul bejárja Indiát a válasz nyomában: zsúfolt, illegális piacok, zajos városok, fagyos éjjeli hegymászás, egy aszály sújtotta falu… Max nem adja fel, amíg választ nem kap a kérdéseire: valóban képesek a jógik vízen járni? Tényleg élhetnek kétszáz évet öregedés nélkül? Elérheti-e egy hús-vér ember a tökéletes lelki békét?

A kereső nem csak egy lélegzetelállító kalandregény, de egyben a belső átalakulás, a jóga himnusza is, amely a mai ember szemszögéből mutatja be a halhatatlan világ keresésének örök történetét.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: FUMAX KFT 
Oldalak száma: 293
Borító: KARTONÁLT
Súly: 350 g
ISBN: 9789634700210
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Holló-Vaskó Péter

SZERINTEM: Bevallom, a jóga nem igazán áll közel hozzám, de ettől függetlenül kíváncsi voltam a könyvre, mert noha a cselekmény eme sport köré fűződik fel, a könyv üzenete mégis valami több, túlmutat ezen.

A fülszöveg nem is okoz csalódást, hiszen a belső béke, és a belső útkeresés a legfőbb üzenete a könyvnek, melynek a legfőbb eszköze a jóga. Olyan útról olvashatunk Max történetén keresztül, amire legbelül azt hiszem, mindannyian vágyunk, csak nagyon sokunknak nincs meg a bátorsága és az anyagi kerete ahhoz, hogy több hónapot, vagy éppen több évet erre fordítsunk.

Max karaktere szimpatikus volt, hiszen egzisztenciálisan mélyről indult kisgyerekként, az édesanyja egyedül nevelte, az ő áldozatainak hatására érhetett el egy jó színvonalú felnőtt életet, melyben a regény indulásakor mégsem boldog. Az anyagi biztonság és a karrier sokaknak kielégítő lehet, de Maxnak valami hiányzik, amit sem a munkája, sem a magánélete nem tud neki megadni, és valahol itt kezdtem azt érezni, hogy ez a könyv tökéletesen passzol hozzám, hiszen én is valami többre vágynék, olyan válaszokra, amikre jelenleg csak keresem a válaszokat.

Max egy indiai utcai árussal találkozik, akinek a hatására a Himalájához, Indiába indul, mindezt úgy, hogy feladja New York-i életét. Az amerikai srác nagy reményekkel indul útnak a hegyre a legrosszabb időjárási körülmények között, és kudarcot is vall – természetesen szurkoltam neki titkon, de ettől a fordulattól éreztem azt, hogy nem egy elrugaszkodott tündérmese a könyv. Innentől viszont valahogy tanmesének is éreztem, hiszen nem adta fel, és máshogy, máshol próbálkozott.

Olvasás közben többször elgondolkodtam, hogy én vajon bírnám-e egy ilyen helyzetben, ahol Max a jógival dolgozott a földeken és önmagán, de nem igazán tudtam eldönteni, és talán ez egy olyan dolog, amire senki nem tudná előre megmondani a választ. Az oldalak beszippantottak, mert nagyon kíváncsi voltam a végkifejletre, és arra, hogy hogyan alakul Max sorsa az után, hogy nyilvánvalóvá vált, egy ilyen tapasztalat után nem fog visszamenni egy New York-i irodába dolgozni.

A könyv vége nem adott konkrét választ, ám számomra így is izgalmas volt, még ha az utolsó pár oldalon a legvége valahogy egyértelműnek is tűnt számomra. Nem voltam 100%-ig biztos benne, hogy ez a könyv tényleg nekem való-e, mielőtt elolvastam, de most azt mondom, hogy nagyon örülök, hogy így történt, mert sokat gondolkodtam Max életén, a történeten, és azon, hogy milyen jó lenne egy hasonló túrára elmenni, és kivonni magam a jelenlegi életemből. Akiket érdekel a spiritualitás, a jóga, a jógik világa, vagy az indiai kultúra, azoknak mindenképpen ajánlom, hiszen lebilincselő olvasmány lesz nekik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése