2018-05-12

Stephen King & Joe Hill – A ​magas fűben / Teljes gázzal

FÜLSZÖVEG: Stephen King és fia, Joe Hill két közös elbeszélését olvashatjuk ebben a kis kötetben.

A Teljes gázzal 2009-ben jelent meg először angolul, A magas fűben pedig 2012-ben. Előbbit Richard Matheson 1971-es novellája, a Párbaj ihlette, amely egy motorosról és az országúton őt üldöző eszelős kamionosról szól, és akkor vált legendássá, amikor a fiatal Steven Spielberg megfilmesítette. A Teljes gázzal valódi főhajtás a Párbaj írója előtt. A történet a rajtvonaltól kezdve teljes gázzal száguld. Nem így kötetünk másik írása, A magas fűben, amely körbe-körbe ődöng, révület, eltévelyedés, lázálom és ráolvasásszerű rigmusok köreit teljesíti, de ez az irányvesztettség, ha lehet, még dermesztőbb.

Joe Hill és Stephen King mind ez idáig nem adott ki több közös történetet. Mit is mondhatnánk: várjuk a továbbiakat!


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 128
Borító: KARTONÁLT
Súly: 112 g
ISBN: 9789634055068
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Sorozat: EURÓPA ZSEBKÖNYVEK
Fordító:Hegyi Pál & Totth Benedek

SZERINTEM: Ez a zsebkönyvecske már oly régóta várja, hogy végre kézbe vegyem, és ennek most érkezett el az ideje. Mostanában nagyon sok lelkizős könyvet olvastam –amivel nincs baj, és amiket amúgy szeretek –, de kellett egy kis kikapcs. A King-család pedig tökéletesen kielégítette az elvárásaimat.

A magas fűben tipikus kinges novella, ha azt nézem, hogy gyakorlatilag a legelejétől érzi az ember, hogy itt valami nagyon nem lesz rendben, és hogy valami nagy baj fog történni. Azzal pedig nem spoilerezek, ha leírom, hogy az olvasó ezen sejtése valós.

Tetszett az elgondolás, a "gyilkos fű", és mindaz, ami benne él, s noha éreztem végig, hogy innen nem jutnak ki a szereplők, ettől függetlenül végig drukkoltam nekik, hogy hátha, ám a végkifejlet így is mondhatni megnyugtató volt (ami eléggé paradoxonnak hangzik).

A történet pont novellának való, mert hiába izgalmas, 3-400 oldalban azért sok lett volna, így viszont azt mondom, hogy kellő mennyiségű és hosszúságú volt a borzongás egy viszonylag ingerszegény környezetben, ahol azért így is akadt egy-két üresjárat.

A Teljes gázzal ehhez képest nagyon más, habár az elszigeteltség itt is központi elem, csak más formában. A Párbaj című filmet láttam, és tényleg hasonló a két történet. Nekem a film nem tetszett, mert túl hosszú volt, kevés történéssel, amit sok éve nem tudtam értékelni. Ebben a novellában viszont az alapfeszültségen túl azért van történés is.

A szereplők nem éppen a jó fiúk kategória, mégis szimpatizáltam velük, úgy is, hogy több súlyos bűncselekményt elkövettek rögtön az írás elején. A párbaj/üldözés tetszett, az pedig talán a pont volt az i-re, hogy mégis miért történt ez az egész – a novella végén választ kapunk rá.


Összességében azt gondolom, hogy ez a zsebkönyv egy remek esti/délutáni kikapcsolódás, főleg akkor, ha épp Kinget vagy Hill-t olvasnátok szívesen, de az időtökbe nem fér bele rendesen egy normál terjedelmű regény. Amolyan kóstoló, vagy csemege, hogy azért mégis jusson valami a hangulatból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése