2018-07-10

Csernus Imre – A ​harcos [Életrajz és lélekrajz]

Csernus Imre – A ​harcos [Életrajz és lélekrajz] megjelent a Jaffa kiadó gondozásában pszichológia, önsegítő témakörben
FÜLSZÖVEG: Dr. ​Csernus Imrét nem kell bemutatni senkinek – mégis csak kevesen ismerik igazán. Az egész ország találkozott már vele a televízió képernyőjén, hallgatta előadásait, vagy olvasta könyveit. A csupa szív, szókimondó doki régóta segít a lelki gondokkal küzdőknek. De vajon tudjuk-e, neki milyen problémái voltak és milyen ember valójában? A határozott módszerekkel dolgozó pszichiáter ugyanolyan bevállalós és szigorú, ha a saját belső békéjéért kell harcolnia? Milyen kemény lelki munka állhat a kacskaringós, szellemi és érzelmi akadályokkal teli életút mögött, amelyet bejárt? 

A harcos című könyvben olyan őszintén vall önmagáról, a személyiségéről, a gondolatairól, az életét és a munkáját meghatározó értékekről, mint korábban még soha. Ebben az élet- és lélekrajzban nyíltan beszél drogos múltjáról, a szüleihez fűződő viszonyáról, párkapcsolati kudarcairól és sikereiről, az emberhez méltó életről és a halálról vallott felfogásáról. Megtudhatjuk, hogyan alakult ki híres módszere, miért döntött úgy, hogy az egészségügyben eltöltött huszonöt év után abbahagyja a rendelést, és helyette inkább előadásokon igyekszik átadni az embereknek mindazt, ami az arcukra csalhatja az igazi, boldog mosolyt. Kiderül, szerinte mit jelent szívből élni, szívvel élni. Szó esik örömteli és fájdalmas élményekről, és arról a szenvedélyről is, amely ma kitölti a napjait: a vendéglátásról. Megismerkedhetünk élete új helyszíneivel: az egri Almagyar Érseki Szőlőbirtokkal és borterasszal, a Depresso kávéházzal. Végül a noszvaji gasztrokulturális hellyel, a Csendülővel, ahol a lélek elcsendesedhet, a test és a szellem pedig felfrissül. A kötetből tehát az is kiderül, milyen harcok vezetnek az ember igazi békéjéhez.


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 296
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 440 g
ISBN: 9789634750772
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018

SZERINTEM: Tudjátok, imádom Csernus dokit, sok könyvét olvastam, és több előadásán is voltam, legutóbb pedig eme könyvnek a sajtóreggelije volt igazi élmény. Nagyon kíváncsi voltam a könyvre is, ami nem okozott csalódást, mert nagyon tetszett.

A könyv két részre osztható, habár ezek nem különülnek el élesen egymástól: a doki magánélete – múltja és jelenje, küzdelmei, a családjával való kapcsolata –, illetve a "szokásos" gondolatai rólunk, emberekről úgy általában, a küzdelmekről, melyeket mindannyiunknak meg kell vívnia.

Az eddigi könyveiben utóbbiról esett szó mindig, s noha számomra ezek minden egyes alkalommal érdekesek, izgalmasak, és tanulságosak, mégis úgy éreztem, hogy A harcos most többet adott azzal, hogy bepillantást engedett az emberbe, aki Csernus Imrében lakozik. Hajlamosak vagyunk idealizálni olyan személyeket, akiket nem ismerünk, de részeket látunk belőlük, ezek a részek pedig szimpatikusak, így számomra pont ezért volt furcsa arról olvasni, hogy az egyetemi évei alatt drogproblémái voltak, drogcsempészetbe is keveredett, vagy hogy hogyan hullottak szét a házasságai. Mindezek mellett pedig igazán inspiráló volt, ahogyan ezeket kiegészítette a mostani gondolataival, hogy hol és hogyan hibázott, és leginkább hogy ezekből mennyi mindent tanult.

A doki sokáig a Lipóton dolgozott – erről az időszakról is sokat ír, hogy fiatal, kezdő orvosként milyen küzdelmei voltak a szakmában, vagy hogy például egyes helyzetekben ő sem mindig érezte magabiztosnak magát. A könyv nagy része tehát személyes élmény, mind magánéleti, mind szakmai, de ahogyan a Jaffában beszélgettünk a kötetről, Csernus tényleg nem tudott kibújni a bőréből, és egy jó adag gondolkodnivalót is kínál az olvasónak.

Tulajdonképpen olyan ez a könyv, mint a többi Csernus-könyv, azzal a plusszal, hogy a név mögött lakozó emberről is sokat megtudhatunk. Nekem nagyon tetszett, és nagyon örülök, hogy ismét tollat klaviatúrát ragadott, és könyvet adott ki. A doki rajongóinak biztosan tetszeni fog ez a könyv is, de mindenki másnak is bátran ajánlom, aki érdeklődik a pszichológia iránt, vagy akár csak nem tudja hová tenni a Csernus-effektust.

A blogon olvasható ajánlások itt érhetőek el a többi könyvéről.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése