2018-07-30

Guillaume Musso – És ​azután

FÜLSZÖVEG: Nathan nyolcéves korában belépett a fényalagútba, amelyről a halálból visszatérők mesélnek. És azután... kapott egy második esélyt. Húsz évvel később Nathan az egyik legmenőbb ügyvéd New Yorkban. Még mindig szerelmes a feleségébe, akiért gyermekkora óta rajong, és aki nemrég elhagyta őt. A gyermekkorában történtekre már alig emlékszik. És nem tudja, hogy akik visszatértek a halálból, többé már nem ugyanazok, akik voltak. Egy túlvilági hírnök meglátogatja, és élete legnehezebb próbatétele elé állítja: meg kell értenie, miért jött vissza, hogy mi a küldetése a Földön.

Guillaume Musso regénye lenyűgöző ezoterikus utazás, elsöprő szerelmi történet és fordulatos thriller is egyben.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 360
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 388 g
ISBN: 9789633554241
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Tóthfalusi Ágnes
Eredeti cím: Et après

SZERINTEM: Musso stílusa és látásmódja a Holnappal megragadott, így gyakorlatilag azonnal olvastam az És azutánt, viszont ehhez a könyvhöz szükségem volt egy kis időre, hogy ülepedjen.

Hasonlóan sodró lendületű és letehetetlen könyv, mint a Holnap, viszont érzelmileg sokkal több van benne, leginkább azért, mert a halál a központi témája, még ha csak erről közvetve is olvashatunk majdnem végig (a könyv vége pedig gyakorlatilag letaglózott, bár aki nem annyira balga és hihetetlen kíváncsi, mint én, hogy kvázi szünetek nélkül olvassa a könyvet, az valószínűleg kilogikázhatja a befejezést). Ezen felül több fontos üzenete is van a kötetnek.

A halál mindenütt jelen volt. Normális volt. Mindenki elfogadta. A kezdetektől napjainkig több mint nyolcvanmilliárd emberi lény élt a földön, épített városokat, írt könyveket és zenét. Ma csak hatmilliárdan vagyunk, élők. A halottaink tehát majdnem tizennégyszer többen vannak nálunk. Itt porladnak a lábunk alatt és a fejünkben. Ők adják földjeink és táplálékunk illatát. És néhányan hiányoznak nekünk.


Az És azután tulajdonképpen egy csodálatosan megírt történet szeretetről, elmúlásról, elengedésről, és önfeláldozásról Nathan szemén keresztül, akinek az életébe gyakorlatilag berobban Garrett Goodrich, aki első hallásra csupa sületlenséget beszél, ráadásul rébuszokban, melyet Nathan félreért.

Eme félreértés adja a könyv vázát, amin viszont végig éreztem, hogy túl egyszerű lenne, ha így lenne – viszont nem a tények a fontosak, hanem az utazás, és a cselekmény, melyekbe Nathan belebonyolódik, az interakciók, melyek során olyan embereket ismer meg, akiket máskülönben nagy bizonyossággal soha, no és egy fontos jelenetben azt hiszem, ez a félreértés az, ami egy olyan döntésre készteti, amibe egyébként nem menne bele.

Összetett, és mégis egy egészen egyszerű történet ez, ahol Musso tökéletesen rávilágít arra, hogy milyen rövid és törékeny az élet, a halál pedig nem csak azért kegyetlen, mert szétszakít embereket, hanem mert nem hagy elég időt lezárni minden függő ügyet. Az És azutánban a hírnökök segítenek ebben, s noha erre a foglalkozásra van felépítve a szöveg (habár akcióban nem olvashatunk róluk szerencsére), ez nekem talán mégis egy kicsit elrugaszkodott volt. Összességében viszont tetszett a történet: érdekes volt, és izgalmas is, lekötött, és tudtam azonosulni valamilyen szinten az összes szereplővel. Mondhatni könnyed olvasmány, de ugyanakkor elgondolkodtató is a már fent említett témákkal kapcsolatosan. Ha tetszett a Holnap, akkor mindenképpen ajánlom ezt a kötetet is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése