2018-07-06

Guillaume Musso – Holnap

FÜLSZÖVEG: Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni. 

Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó…INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 404
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 440 g
ISBN: 9789633552070
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017 
Fordító: V. Detre Zsuzsa

SZERINTEM: Ajánlásra olvastam ezt a könyvet, és hihetetlen wow-élmény volt az egész olvasás, Musso-t, a stílusát, és a szereplőket is nagyon a szívembe zártam – nem véletlen dicsérik oly sokan ezt a regényt, és magát az írót is.

A Holnapra lehetne azt mondani, hogy valami limonádé romantikus sztori, de nagyon nem ez a helyzet vele, noha valóban van benne egy erős romantikus szál is. A fülszöveg az alapkonfliktust vázolja fel, mely mögött sokkal több és összetettebb dolgok állnak, mint ahogyan azt elsőre sejtheti az olvasó. Én bevallom, nem is mertem találgatni, hogy az ominózus jelenet után mi lehet a folytatás, hiszen annyira a kötet elején lepleződik le az időcsavar, hogy fogalmam sem volt, merre viszi tovább a történetet Musso.

Hogyan lehetséges az, hogy az egyik percben még mámorosan boldog, a másikban meg depresszióba zuhan? Ilyen rövid idő alatt hogyan válthatják fel az ujjongó örömöt a legsötétebb gondolatok?

A könyv végig érdekes, gyakorlatilag lebilincselő volt – két nap alatt olvastam el úgy, hogy dolgoztam is mellette –, és igen, a letehetetlen definícióját tökéletesen megtestesítette számomra. A sztori átlagosan, már-már kiszámíthatóan indult, és a már említett időcsavar után vált igazán izgalmassá. Matthew és Emma gyakorlatilag versenyt futottak az idővel egy ultimátum után, és a majdnem szerelmi történetből tulajdonképpen egy amatőr nyomozóregény kerekedett. Nem szeretném most sem lelőni a poént, és elspoilerezni a meglepetéseket, de azzal nem hiszem, hogy nagy titkot árulnék el, hogy a vége happy enddel zárul – ez valahol már a legelejétől sejthető volt.

Vajon meddig lehet büntetlenül kijátszani a sorsot, keresztezni a terveit? Milyen árat kell majd fizetnie azért, amiért dacolni akart az idő törvényeivel, és elkerülni a végzetét?


Guillaume Musso francia író, 1974-ben született Antibes-ben. Első regénye, egy thriller 2001-ben jelent meg, ezt pedig tizenhárom másik kötet követte. Könyveit eddig 34 nyelvre fordították le, az És azután...-ból film is készült 2009-ben. 2011-es adatok szerint Musso a harmadik helyen áll, mint a Franciaországban legkelendőbb szerzője (őt Stephenie Meyer és Harlan Coben előzte meg).

Amit a legjobban szerettem a Holnapban az az volt, hogy egyszerűen rákényszerített, hogy elgondolkodjak rajta, hogy mennyit számít egy-egy mondat, vagy egy-egy cselekedet, hogy mennyire meg tudná változtatni az életünket, ha nem akkor, hanem néhány perccel előbb vagy később indulunk el a munkahelyünkről. Ahány ember, annyi féle hit, no és persze ez egy fikció is, de azért ennek a gondolatnak számomra van valóságalapja. Nagyon szerettem a stílust, ahogyan Musso ír (emiatt pedig nagyon gondolkodom, hogy a következő olvasmányom az És azután... lesz, ami a másik kötet, ami megvan tőle), és szerettem, ahogyan képes volt levenni a lábamról a történet, amiben voltak érzelmek, időutazás, nyomozás, és nagyon sok izgalom.

Egyetlen nagy szívfájdalmam van, az pedig a fordítás, ami hullámzóan pocsék. Alapvetően ezeken túllendülök, és igyekszem inkább a történetre fókuszálni, de egy magyar szövegben mi a fészkes fenét keresnek olyan kifejezések, hogy yellow cab, downtown, 53rd street, stb.?! Vagy amikor a fejezetek címe is egyenesen angol marad, de a kedvencem mégis az volt, amikor a Coca Colában szívószál helyett szalmaszál úszkált.

Ha esetleg hozzám hasonlóan az elmúlt pár hónappal ezelőttig nem találkoztatok Musso nevével és/vagy a Holnap című regényével, akkor mindenképpen szívből ajánlom, ha letehetetlen és izgalmas, de mégis szívmelengető és könnyed olvasmányt kerestek. Számomra ez a fickó ez év egyik felfedezése, és máris kívánságlistás a többi könyve is.


4 megjegyzés:

 1. Musso neve eddig teljesen ismeretlen volt számomra. A könyv érdekesnek tűnik, köszi, hogy megosztottad velünk!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugh, az azóta eltelt majdnem 2 (!!) évben remélem ismerkedtél vele te is :)

   Törlés
 2. De jó, hogy mást is zavar a felesleges angol kifejezések sora--( angol tanárként a falra másztam tőle)és a fordítás nyelvezete egyáltalán nem tetszett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Picit későn látom a kommentet, közben azon mosolygok, hogy a hunglish szerves része a szótáramnak (na jó, néha előbukkan 1-1 kifejezés), de ezek, amiket írtam nem túl életszagúak :D
   Musso többi könyve viszont nem problémás ebből a szempontból, legalábbis nem rémlik :)

   Törlés