2018-07-17

Tillie Cole – Ezer ​csók

FÜLSZÖVEG: Egy csók egy pillanat. 
De ezer csók élethosszig kitart.

Van egy fiú. 
És van egy lány. 
A szerelem egy pillanat alatt szövődik köztük, de egy évtized, míg kibontakozik. 
Ezt a szerelmet nem képes felbontani sem a távolság, sem az idő.

Ez a szerelem örökké tart. Legalábbis ők így hiszik. 
Amikor a tizenhét éves Rune Kristiansen visszatér szülőhazájából, Norvégiából az álmos georgiai kisvárosba, Blossom Grove-ba, ahol még gyerekkorában összebarátkozott Poppy Litchfielddel, a fiút egyetlen gondolat gyötri: a lány, aki lelki társa, aki megígérte, hogy hűségesen megvárja, amíg ő visszatér, vajon miért szakított vele mégis szó nélkül?

Rune szíve két éve összetört, amikor Poppy megnémult. Mire Rune megtudja, mi az igazság, rájön, hogy a legnagyobb szívfájdalom csak ezután éri majd…


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Twister Media Kft. 
Oldalak száma: 464
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 412 g
ISBN: 9786155631504
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító:Bozai Ágota

SZERINTEM: Kíváncsi voltam erre a könyvre a norvég vonatkozás miatt, bár sajnos a műfaja úgy érzem, olyannyira távol áll tőlem, hogy a legfájdalmasabb részeket is képes voltam a metrón ülve, mindenféle érzelem nélkül olvasni.

Alapvetően érdekelt a történet, és mondhatjuk úgy is, hogy beszippantott Poppy és Rune élete (erre utalnak azok a részletek, hogy egy szuszra cirka 100 oldalt is elolvastam belőle, vagy este később tettem le és mentem aludni, mint kellett volna), de egyszerűen egy idő után azt éreztem, hogy ez nekem túl sok, mintha rózsaszín cukros szirup csöpögne a lapokból, és a Rune nem tudja, hogy miért nem beszél vele Poppy-rész is indokolatlanul hosszúra sikerült szerintem.


Amikor a közelemben vagy, a szívem nem sóhajtozik, hanem szárnyal. Azt hiszem, a szívek olyan ritmusban dobbannak, mint egy dal üteme. Úgy hiszem, ez olyan, mint a zene; hogy egy bizonyos dallamhoz vonzódunk, az vonz minket. Én meghallottam a te szíved hangját, és te meghallottad az enyémet.

Kedves és aranyos tinirománcként indul, majd pedig a regény végén kiderül, hogy Poppy haldoklik – ez pedig egy sor újabb problémához (és sajnos még több nyálhoz) vezet, és olyan érzésem volt, hogy hiába szerettem volna szeretni, nekem nem jött át a mondanivalója a szövegnek, nem jöttek át az érzelmek, nem tudtam a szereplőkkel és a problémáikkal azonosulni, az pedig végképp távol állt tőlem, hogy a One Direction és a Little Mix nevű zenekarok által nyert inspirációt a szerző. Szóval tulajdonképpen olyan érzésem van, hogy túl öreg vagyok ehhez a könyvhöz, azért nem tudtam vele egyáltalán azonosulni.

Félreértés ne essék, nem volt borzalmas, mert nem szenvedtem az olvasással, és nem volt olyan érzésem, hogy inkább félbehagynám, egészen egyszerűen csak egyáltalán nem jött át Cole üzenete. Egy dolog volt, amit igazán tiszteletreméltónak és pozitív üzenetnek gondolok az író részéről, az pedig Poppy életigenlése, bár tulajdonképpen ez is kicsit olyan irreális volt számomra, hogy egy 17 éves lány hogyan nem törik össze, hogyan lehet egy ilyen helyzetben ennyire optimista, és soha meg nem fordul a fejében semmilyen negatív gondolat, vagy a pesszimizmus csírája sem fedezhető fel. Egyszerűen a tinédzserek nem ilyenek – legalábbis én nem ilyen voltam, és alapvetően a tinikor nem az érzelmi stabilitás ideje, még akkor sem, ha tulajdonképpen semmilyen trauma nem is éri az embert – na de mi van akkor, ha traumatizált az illető?

Úgy érzem az Ezer csók tinédzsereknek íródott, illetve olyan olvasóknak, akiknek a romantika és a tipikus YA a zsánerük (én ezekből maximum néha szeretek szemezgetni). Nagyon sokan szeretik ezt a könyvet, így tulajdonképpen azt hiszem, nem én vagyok a célközönsége, ezért nem fogott meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése