2018-08-14

Fodor Marcsi & Neset Adrienn – 50 ​elszánt magyar nő

FÜLSZÖVEG: Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. 

Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek. 

A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: BOOKLINE KÖNYVEK 
Oldalak száma: 208
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 672 g
ISBN: 9789634373162
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Illusztráció: RÁTKAI KORNÉL RAJZAIVAL

SZERINTEM: Érdekes és sok-sok információt rejtő könyv ez, mely a történelem-tanítással viseltetett problémáimra tökéletes gyógyír: csupa olyan nő – ráadásul magyar nő –, akikkel sem az általános iskolai, sem a gimnáziumi történelem könyvek lapjain nem találkozhatunk, mégis fontos lépéseket tettek, kiharcolták ezeket a lépéseket, hogy nekünk, a ma élő nőknek ezek már természetes dolgok lehessenek, ám az ő idejükben mindezek lázadásnak, tiltott dolgoknak bizonyultak többnyire.


Egy asszony nem tud harcolni! – nevettek a munkácsi várat körülvevő császári hadsereg vezetői. Nem tudták, mire képes egy nő, ha a gyermekeit védi. Zrínyi Ilona két éven át verte vissza az ostromukat, és ezért egész Európában hősként ünnepelték.
(Zrínyi Ilona)

Az 50 bemutatott hölgy nagy része ténylegesen olyan személy volt, akiknek ki kellett harcolnia, hogy azt és úgy tehesse, ahogyan szerette volna, nőként (óvódai, iskolai nevelés, katonsaság, tudósítás, tanulás, orvoslás, stb.), illetve találkozhatunk olyan nőkkel is a lapokon, akiknek nem igazán kellett harcolniuk azért, hogy azt csinálhassák, amit szeretnének, sokkal inkább csodálatra méltó, amit elértek (Lomb Kató – nyelvek, Ürge-Vorsatz Diána – klímakutató, Lubics Szilvia – ultrafutóbajnok, Polgár Judit – sakkozó, Makai Erika – szumóbajnok).
A könyv egy-egy dupla oldalon, illusztrációval és néhány fontos gondolattal mutatja be a soron következő hölgyet, majd pedig egy másik dupla oldalon sok színnel és illusztrációval ismerteti az életútját, küzdelmeit. A könyv alapvetően gyerekeknek készült, de azt hiszem, felnőttként is rengeteg információt és élményt ad olyan erős nőalakokról olvasni, akik által egy egyenlőbb világban élhetünk ma. Természetesen nem csak "ismeretlen" történelmi nőket mutat be a kötet, mert például többek között Zrínyi Ilona, Szent Erzsébet, vagy Déryné Széppataky Róza is szerepel benne.

Számomra azért is tetszik nagyon ez a könyv, mert olyan nők "kilétét" is megismerhettem, akikről  utcákat, tereket, iskolákat, stb. neveztek el, ám mégis ismeretlenül csengett a nevük; fontos alapokat adtak, ám mégsem tanítottak róluk semmit a közoktatásban. No és természetesen ott vannak azok a nők is, akikről sem köztereket, sem iskolákat nem neveztek el, mint például Lomb Kató.Talán a személyes kedvencem Lomb Kató, akinek ugyan nem kellett küzdenie azért, hogy nyelveket tanulhasson, vagy dolgozhasson (legalábbis nem azért, mert nő), de félelmetesen sok nyelven értett. Nyelvekkel foglalkozom, igaz, nem annyival, mint Kató, ezért is példaértékű számomra az ő szakmai tudása.

Az 50 ​elszánt magyar nő fontos olvasmány, gyerekeknek pedig talán még annál is inkább. Hiszen ha egy kislány megérti, hogy azzal foglalkozhat, amivel szeretne, és nem szorulhat háttérbe csak azért, mert nő, félelmetesen nagy önbizalmat adhat, ami kell, még a mai világunkban is. Olvassátok fel a gyerekeiteknek, beszélgessetek erről az 50 elszánt magyar nőről velük, hogy miért is annyira fontos alakjai a történelmünknek, vagy forgassátok ti magatok is, ha nincs gyermeketek, mert sok-sok információt ad, amik talán nem elengedhetetlenek a mindennapokhoz, de jó érzés többet tudni azokról, akik lépései és küzdelmei miatt talán egy szabadabb korban élhetünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése