2018-08-11

Joanna Nylund – Sisu [Pozitív életszemlélet finn módra]

FÜLSZÖVEG: SISU – „Van benne kurázsi”

Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival 
• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját 
• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat 
• kitartóbb és testileg fittebb lehet 
• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel 
• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt. 
Oldalak száma: 160
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 376 g
ISBN: 9789630991360
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Illusztráció: SZÍNES KÉPEKKEL
Fordító: Medgyesy-Töreky Flóra & Medgyesy Zsófia

SZERINTEM: Végre a finnekről is olvashatunk (na de hol vannak már a norvégok?!), ám az alcím egy kicsit megtévesztő lehet, mert a sisu nem olyasmi, mint a hygge, tehát boldogság, a pillatan élvezete, hanem valami más – ez pedig a könyvből ki is derül.

Tömören összefoglalva a sisu az a kitartás és túlélési ösztön, mely a finnekbe az évszázadok során beleivódott, vagy akár az a hűvös nyugalom, mely Kimi Räikkönen-ről is beugrik hozzám hasonlóan azoknak is, akik nem követik a Forma 1-et.A könyv maga a Lagom-hoz hasonló méretben, viszont a skandináv- és északi népeket bemutató sorozatból sem lóg ki, hiszen színes oldalakkal, és sok új információval találkozhatunk, továbbá ez esetben a Sisu tökéletesen körbejárja azt, ahogyan a finnek élnek és gondolkodnak. Bepillantást enged ebbe a számunkra sokszor megfoghatatlan és távoli világba, olvasás után pedig olyan érzésem volt, hogy egy kicsit ismerem és megértem őket.

Finnország ugyan nem Skandinávia része, ám a történelmük és a földrajzi közelségük miatt gyakorlatilag nagyon hasonlóan élnek és gondolkodnak, mint a svédek vagy a dánok. A Sisu miatt egy kicsit beleszerettem Finnországba is, habár hozzám sosem állt közel ez az ország, és például sosem vonzott a nyelvük.Sokan biztosan legyintenek, hogy á, minek még egy ilyen könyv, ám szerintem pontosan ez alapján lehet egy kicsit jobban megismerni, és megérteni egy népet. Ezzel a kis könyvecskével nálam eloszlott az a misztikus köd, ami eddig a finnek gondolatára mindig jelen volt. Szimpatikusak, gyönyörű országuk van, remek ételeket készítenek, és becsülendően kitartóak. A Sisu című könyv pedig nem csak a misztikus ködöt oszlatja el, hanem felmelegíti a jeges távolságtartásukat is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése