2018-08-01

Jordan B. Peterson – 12 ​szabály az élethez [Így kerüld el a káoszt!]

FÜLSZÖVEG: Dr. Peterson a torontói egyetem megbecsült tanára, klinikai pszichológus és hivatásos provokátor. Könyvével az egész világot zavarba hozta.

A 12 szabály az élethez hónapok óta listavezető az Amazonon, tarol a világ sikerlistáin, többek közt a USA Today, a Wall Street Journal, a The Washington Post és a The New York Times toplistájának első helyezettje. Közel 40 ország megvásárolta a kiadás jogait.

A professzor szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel.

Megtudhatjuk, miért érdemes békén hagynunk a gördeszkázó fiúkat, milyen borzalmas sors vár azokra, akik mindenkiben a hibát keresik, és miért kellene minden macskát megsimogatnunk az utcán.

Mit taníthat nekünk az egyszerű homár idegrendszere a sikeres életről? Miért emelték az ősi egyiptomiak a gondos figyelmet isteni magasságokba? Miféle szörnyű útra térnek azok, akik megkeserednek, arrogánsak és bosszúra szomjaznak? Dr. Peterson kitér a fegyelem, a szabadság, a kaland és a felelősség értékeire, hogy aztán tizenkét praktikus és átütő szabályban foglalja össze világunk életbölcsességeit. A 12 szabály az élethez szétzúzza a tudomány, a hit és az emberi természet modern közhelyeit, miközben átformálja sok olvasó lelkét és elméjét.

Dr. Peterson viccesen és nagyon komolyan, meglepően és tanulságosan, egyenesen, olykor kifejezetten bántóan fogalmaz. Az olvasó valószínűleg nem fog vele mindenben egyetérteni - a gyerekneveléssel kapcsolatos elveivel például kifejezetten nehéz azonosulni -, de könyvével olyan vitathatatlan értékeket képvisel, mint a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás joga.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: 21. Század Kiadó 
Oldalak száma: 430
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 590 g
ISBN: 9786155759369
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Illusztráció: KÉPEKKEL
Fordító: Horváth M. Zsanett

SZERINTEM: Nos, rajtam sajnos kifogott ez a könyv, pedig egyrészt nagyon szerettem volna szeretni, a téma pedig általánosságban nagyon érdekel, másrészt pedig a könyvheti bemutatón nagyon ígéretesnek tűnt – emiatt is érdekelt annyira.

Nekem alapvetően nincs problémám a fájó igazsággal, vagy a kényelmetlen kijelentésekkel, szóval előrebocsátom, nem ezzel volt gondom, sokkal inkább azzal, hogy számomra érdektelen volt az írás, illetve voltak olyan fejezetek, amiknek a létjogosultságát sem értettem. A könyv eleje nem rossz egyébként, ha az ember nagyon akarja, akkor olvasható, de tulajdonképpen semmi érdekeset, vagy izgalmasat nem ad, és nekem olyan érzésem volt, hogy akkor most várunk arra, hogy "beinduljon". Mivel ez nem egy regény, így őszintén én feladtam a várakozást, és a könyv közel felét átlapoztam, részleteket olvastam el belőle, és sajnos ez is inkább megerősített abban, hogy kár lett volna végigszenvedni a bibliai utalásokat, az érdektelen sztorizgatásokat, majd pedig a sokszor közhelyként eldurrogtatott tanulságokat, vagy akár a teljesen egyértelműnek tűnő dolgokat.


Sajnálom, mert szerintem ezt a könyvet nagyjából feleennyi szöveggel lehetett vagy kellett volna megtölteni, akkor nem veszett volna el az érdemi mondanivalója, és az érdeklődő olvasók sem adják fel amiatt, mert gyakorlatilag szenvednek a szöveggel. Egyszer talán újra megpróbálkozom vele, hátha akkor nagyobb szerencsével járok, és több lesz a türelmem is kibogarászni a lényeget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése