2018-08-03

Krekó Péter – Tömegparanoia [Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája]

FÜLSZÖVEG: Milyen ​társadalmi reflexek hívják életre, és tartják mozgásban az összeesküvés-elméleteket? Mi a különbség az álhír és a dezinformáció között? Hogyan alakítja át a valósághoz való viszonyunkat az ún. „igazságon túli” politikai kommunikációs gyakorlat? Lehet társadalmi szinten védekezni az agymosás ellen? Milyen jelekről ismerhetjük fel, hogy éppen egy politikai irányítású médiagépezet hatása alatt állunk? 
Magyarországon eddig nem jelent meg az összeesküvés-elméletek témakörét tudományos igényességgel megközelítő kötet – annak ellenére sem, hogy a téma a publicisztikában és a közbeszédben a korábbinál nagyobb figyelmet kapott, továbbá a társadalomtudományokban jelentős tudás halmozódott fel a témában az elmúlt években. Krekó Péter munkája hiánypótló, alapos feldolgozása a témának. A könyv, építve a szerző az elmúlt öt évben végzett tudományos kutatásaira és a doktori disszertációjára, tudományos ismeretterjesztő stílusban mutatja be az összeesküvés-elméletek szociálpszichológiai működésmódját.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft. 
Oldalak száma: 264
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 304 g
ISBN: 9789632937595
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018

SZERINTEM: Februárban volt szerencsém részt venni az elő-bemutatón, és nagyon sok érdekes, izgalmas dolgot mondott a kötetről a szerző – talán ez a legjobb ajánló és figyelemfelkeltő, így természetesen szerettem volna elolvasni a kötetet.

Gyakorlatilag nulla információval kezdtem neki a könyvnek, mert az álhíreket általában ki tudom szűrni, az összeesküvés-elméletekből pedig kimaradok, mert egyszerűen nem érdekelnek, így aztán túl sok információm nincs is a "trendekről", vagy akár arról, hogy mi volt a jellemző az elmúlt években, évtizedekben.

Krekó Péter szerintem hihetetlen kutatómunkát végzett, mert gyakorlatilag egy teljesen átfogó képet ad, nem mellesleg pedig mindent megmagyaráz, hozzáköt egy-egy másik gondolathoz is, ezzel pedig az olvasót mintha karon fogva vezetné a tudás felé, nehogy bármit kihagyjon, elkússzon a figyelme bármi felett.


Egyetlen szívfájdalmam volt a Tömegparanoiával kapcsolatosan, az pedig a nyelvezete. Azt éreztem, hogy egy nagy tudású szerző próbál átadni rengeteg fontos információt az átlagembernek, de ez sokszor tudományos nyelvezetben köszön vissza, amitől nekem nem volt annyira komfortos az olvasás – persze tény, hogy nem egy olyan könyvről van szó, ami totális konyhanyelven megállná a helyét. Ettől függetlenül nem okozott problémát, de ne egy laza strandolvasmányra számítsatok, vagy egy olyan kötetre, ami a legalapvetőbb szinten magyaráz. Egy kicsit odakoncentrálós szöveg, így például én a tömegközlekedésen sem szívesen olvastam, ahol bármikor megzavarhatnak, át kell szállni, sokkal inkább otthon forgattam, ahol el tudtam mélyedni benne.

A Tömegparanoia fontos olvasmány, mindenkinek. Leginkább talán azoknak, akik inkább kikerülnek minden marhaságot, és ebből fakadóan nem igazán vannak képben az ok-okozati összefüggésekkel, vagy hogy miből és miért indult egy-egy konteó; akik pedig érdeklődnek a téma iránt, azoknak azért lehet érdekes és izgalmas, mert azt hiszem, mindenkinek tud újat mondani Krekó. Ha idén csak egy ismeretterjesztő könyvet olvasol el, akkor az legyen a Tömegparanoia.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése