2018-08-20

Roald Dahl – Charlie ​és a nagy üveglift

FÜLSZÖVEG: Lélegzetet visszafojtani! Orrot befogni! Biztonsági öveket becsatolni, fohászokat elrebegni! Átütjük a tetőt!

Ha eddig bárki azt hitte, hogy egy üveglift csakis emeletek közötti fel-le liftezésre való, nyissa ki jól a szemét, és nézzen fel az égre. Igen, az ott egy üveglift, benne egy kisfiú, Picur Charlie, a világhírű Vonka-féle csokoládégyár új tulajdonosa, mellette szülei és vénséges vén nagyszülei. A furcsa kompánia élén pedig nem mást üdvözölhetünk, mint a habókos, meglepetést meglepetésre halmozó Vonka Vilmos urat, aki épp begyújtja a rakétákat, és Föld körüli pályára állítja a nagy üvegliftet, s ezzel kezdetét veszi a világ legfurcsább űrutazása.

A Charlie és a csokigyár című regény folytatását Borbás Mária nagyszerű fordításában, átdolgozott kiadásban vehetik kézbe a magyar olvasók.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT
Oldalak száma: 230
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 264 g
ISBN: 9789634370598
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Illusztráció: RAJZOKKAL
Illusztrátor: Quentin Blake

SZERINTEM: Roald Dahl könyveit még mindig szívmelengető és szórakoztató olvasni, bár talán a Karcsi és a nagy üveglift nem annyira nyerte el a tetszésem, mint a többi kötete {Matilda, A barátságos óriás, Fantasztikus róka úr, Boszorkányok}.


A Karcsi ​és a nagy üveglift talán az eddig általam olvasottak közül a legelrugaszkodottabb (ha-ha) az írótól, bár kétség kívül aranyos és színvonalas történet, amiben most is talál az olvasó olyan tanító elemeket, amik a gyerekeknek elengedhetetlenek.

Eme kötet egyébként egy sorozat második része, a Charlie/Karcsi és a csokoládégyár című, egyébként megfilmesített könyv folytatása. Az első részt nem olvastam, és a filmet sem láttam, így talán ha kicsit furcsa volt a történet, akkor ez ebből adódhat.

A mese azzal indít, hogy a szereplőink (egy csapat nagypapa és nagymama), Vonka úr, illetve Charlie egy üvegliftben kilövik magukat az űrbe, ahol a NASA-val is meggyűlik a gondjuk. A történet második részében viszont öregedés és fiatalodás következik be Vonka úr csodaszerjeitől, és ezek egésze alkotja a humoros és aranyos részeit a sztorinak, ahogyan próbálnak a szereplők visszatalálni az arany középúthoz, mindeközben pedig az amerikai elnök is belekeveredik a kalamajkába.
A könyvben ismét Quentin Blake remek illusztrációival találkozhatunk, melyek az eddigi kötetekben is nagyon tetszettek, szerintem sokat ad a könyvhöz, főleg, ha gyerekek olvassák. Ehhez egyébként ahogy láthatjátok, minden feltétel adott, viszonylag nagyok a betűk, és a könyv sem hosszú, így nem csak a történet lehet élmény, hanem a siker is, hogy kiolvasott a lurkó egy igazi könyvet.

Kedves történet, habár mint ahogyan említettem, Dahl többi meséjét jobban szerettem – a szereplők közelebb álltak hozzám, a mondanivalójuk is jobban megtalált, és hiányérzetem sem volt, hogy esetlegesen valamiről lemaradhattam a korábbiakban. Minden esetre a "gyűjteményből" ez sem maradhat ki, s talán az első rész után olvasva tényleg kiváló lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése