2018-09-17

Edward St. Aubyn – Nincs ​baj / Baj van / Van remény (Patrick Melrose 1-3.)

FÜLSZÖVEG: A legfelsőbb körökhöz tartozó, mesés gazdagságban élő David Melrose kegyetlenül uralkodik boldogtalan feleségén és ötéves fián, Patricken. A szadista apa mellett felnövő fiúból heroinista lesz, aki a második kisregény elején apja hamvaiért indul New Yorkba. Patrick apja emlékével együtt függőségétől is megszabadul, majd maga is családot alapít.

Edward St. Aubyn megmutatja a hanyatló brit arisztokrácia, a tökéletes dekadencia, erkölcstelenség, kapzsiság, sznobizmus és kegyetlenség világát. 

A Patrick Melrose-regényfolyamot két kötetben adjuk közre. Az első három kisregényt (Nincs baj, Baj van, Van remény) augusztusban, az utolsó kettőt (Létszükséglet, Végül) pedig ősszel vehetik kezükbe magyarul az olvasók.

Benedict Cumberbatch főszereplésével készült sorozat St. Aubyn művéből, ami az HBO-n látható.


INFORMÁCIÓ: 
Kiadó: JELENKOR KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 519
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 590 g
ISBN: 9789636767112
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Csonka Ágnes

SZERINTEM: Nem egy egyszerű könyv ez, pedig azt hittem, hogy a téma, amiről szól nem terhel meg annyira, hiszen a krimik miatt csak edzett vagyok már valamennyire. Tévedtem. De ettől függetlenül nagyon szerettem olvasni ezt a három novellát, a szerzőnek pedig hatalmas tisztelet, amiért és ahogyan papírra vetette a történetet.

Ugyanis félig-meddig önéletrajzi ihletésű a történet, dióhéjban a szerző, Edward St. Aubyn maga is megjárta a depresszió nevű poklot, végső elkeseredésében pedig ultimátumot adott magának: vagy ír egy sikeres könyvet, vagy öngyilkos lesz. Szerencsére a Patrick Melrose-történetek kiadásra kerültek, és hihetetlen siker övezi őket (gondoljunk csak arra, hogy az HBO sorozatot készített belőle Benedict Cumberbatch főszereplésével).

A Patrick Melrose-történetek összesen öt novellából állnak, eme kötet pedig a címben is látható hármat adja közre (Nincs baj, Baj van, Van remény), a két továbbit pedig késő ősszel tarthatjuk majd a kezünkben szintén a Jelenkor Kiadó gondozásában (én egyébként addig a sorozatot sem szeretném megnézni, pedig valószínűleg az is nagyon jó).


Olyan érzésem volt, mintha valamilyen merülésben vettem volna részt: az első kisregény ugyan nem a tökéletes boldogsággal nyit, de ahogy haladtam előre, mintha egyre lejjebb csúsztunk volna egy bizonyos lejtőn. A vége számomra pedig a totális sokk, még úgy is, hogy az, hogy Patricket megerőszakolja az apja, sajnos szintén önéletrajzi szál a történetben. A második novellában a drogos Patricket ismerhetjük meg, aki az apja hamvaiért kel útra, közben pedig az elvonási tünetek súlyosbodnak el rajta, míg az utolsó fejezetben Patrick már valamelyest túllépett apján és a drogos korszakán, viszont belül évődik, s ezen a rongyrázós parti – melyen Margit hercegnő is részt vesz – nem igazán segít érdemben.

A három történet szorosan összefügg, és sokszor tényleg merülés- és hullámvasút érzésem volt, mégis úgy érzem, hogy egy csodálatos fejlődésnek lehetünk szemtanúi a sorokat olvasva. Aubyn nyilatkozatait és az önéletrajzi ihletéseket figyelembe véve pedig gyakorlatilag ez a könyv tényleg megmentette az életét azzal, hogy kiírta magából a múlt árnyait, ezzel pedig valamiféle megnyugvást adott magának.


A kötet védőborítójának hátulja is tökéletes, és nagyon igaz. Talán itt az apával való viszonyra lehet a leginkább következtetni, de számomra az sem elhanyagolható tény, hogy azok a gazdag körök, melybe bepillantást kapunk, ugyan úgy marcangolják egymást, mint ahogy egy-egy család egymást, csak belülről – előbbire pontosan a harmadik elbeszélés, a Van remény ad szomorú választ.

A történet (egyben, és külön-külön nézve is) gyakorlatilag brutális, és talán tökéletes példát állít arra, hogy a pénz nem minden, ettől függetlenül borzalmas dolgokat szenvedhet el egy olyan fiatal is, akinek látszólag semmi problémája nem kellene, hogy legyen. Örülök, hogy Aubyn ilyen részletesen és finoman írt egy ilyen komoly és megrázó eseményfolyamról, ami életeket tehet tönkre, de ugyanakkor a remény tényleg ott bújkál a kötet végén, hogy bármi történt is, és bármilyen sok időbe telt, van kiút. Kíváncsian várom a folytatást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése