2018-09-19

F. Scott Fitzgerald – Meghalnék ​érted [és más elveszett történetek]

FÜLSZÖVEG: Scott ​Fitzgerald „elveszett”, vagyis jobbára asztalfiókban maradt történetei a szerzőtől megszokott verőfény helyett inkább félárnyékban mutatják be a huszadik század eleji Amerika és Hollywood lüktető, eleven világát. 

Csakúgy, mint regényeiben, Fitzgerald ezekben a novellákban is varázslatos eleganciával, néhány mondattal vagy filmbe illő, pergő párbeszédekkel egész élettörténeteket képes felvázolni: drogfüggő filmsztárok, megesett lányok, a tőzsdekrachba beleőrült egykori bankárok, botrányba keveredett élsportolók és boldogtalan házaspárok sorsán keresztül válik láthatóvá, mivé lett a csillogó jazzkorszak káprázata a másnapos évtizedekben. 
A szövegek többsége éppen ezért maradt kiadatlan, hiszen a korabeli magazinszerkesztők jól tudták, hogy a népszerűsége csúcsán lévő Fitzgeraldtól nem a tabutémák feszegetését, a társadalmi problémákkal való fájdalmas szembenézést várják az olvasók. 

Az amerikai irodalom nagy klasszikusának kiadatlan novellái 2017 tavaszán jelentek meg hatalmas várakozás közepette az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó: JELENKOR KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 638
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 768 g
ISBN: 9789636766818
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Dunajcsik Mátyás

SZERINTEM: Fitzgeraldtól eddig csak A nagy Gatsby-t olvastam, azt is sok-sok évvel ezelőtt, de ettől függetlenül kíváncsi és nyitott vagyok az írásaira, akár a "dzsesszkorszak", akár más hangvétel legyen a központban. A Meghalnék érted is pontosan ilyen: nem akart már tucatot írni, elege volt a vidámságból és a bimbózó szerelmekből, ám beskatulyázták, ezért nem igazán volt mozgástere, hogy megmutathassa, több rejlik benne. 

A Meghalnék érted című novelláskötetben összegyűjtött írások általánosságban olyan novellák, melyeket muszájból írt hogy eltarthassa a családját, vagy hogy egyáltalán a neve ne süllyedjen le annyira, hogy meg se jelentessék az írásait. Tulajdonképpen tehát majdnem mindegyik novella olyan, ami az írónak nem igazán tetszett, nem volt elégedett velük, és muszájból írta. A hatalmas paradoxon pedig számomra az, hogy én így is nagyon szerettem ezeket az írásokat olvasni, és gyakorlatilag csodaként éltem meg, hogy olyan történetek is előttem vannak, melyeket akár csak pár éve fedeztek fel, hogy mégsem semmisült meg.


A novellák között találunk hosszabbakat, és mondhatni rövidebbeket is, illetve filmforgatókönyv-kivonatokat is – utóbbiak voltak azok, amik nem igazán nyerték el a tetszésem, mert kuszák és kezdetlegesek, befejezetlenek voltak.

Alapvetően viszont tetszett, és az előszóval, illetve a könyv végén lévő jegyzetekkel kiegészítve érdekes kötet volt számomra. Nem csak történetek, amik tetszettek, hanem az író életrajzát, az aktuális történet születésekor éppen megélt magánéleti helyzeteit megismerve valami sokkal több ez a kötet, mint sima olvasnivaló. Igazi olvasmányélmény, és ezt az élményt nem csak Fitzgerald-rajongóknak nyújtja, hanem az olyan kezdőknek is, mint például én, aki csak egy regényét olvasta korábban.

Mindenképpen ajánlom, akkor is, ha "csak" a '20-as, '30-as évek Amerikájába kalauzolnátok el magatokat, akkor pedig főleg, ha a szerzőtől olvastatok már, vagy egyenesen kedvelitek, szeretitek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése