2018-10-01

Guillaume Musso – Az ​angyal hív

FÜLSZÖVEG: New York. Kennedy repülőtér. A zsúfolt csarnokban egymásnak ütközik egy férfi és egy nő. Némi vita után mindketten folytatják útjukat. Madeline és Jonathan korábban soha nem találkozott, és soha nem kellett volna viszontlátniuk egymást. De a holmijukat összeszedve véletlenül elcserélik a mobiljaikat. Mire észreveszik a tévedésüket, már 10 ezer kilométer választja el őket egymástól: a nőnek virágboltja van Párizsban, a férfi egy San Franciscó-i éttermet vezet. 

Kíváncsiságuknak engedve mindketten átnézik a másik telefonjának tartalmát. Kettős indiszkréció és egy nagy felfedezés: életüket összeköti egy titok, amelyről azt hitték, sikerült örökre eltemetniük.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 411
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 452 g
ISBN: 9789633552063
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Fordító: Detre Zsuzsa

SZERINTEM: Musso-tól eddig két könyvet olvastam – a Holnapot és az És azután...-t –, és szerencsére Az anygal hív sem okozott csalódást. Tulajdonképpen egy egyszerű és bevált recept alapján ír Musso, ami miatt a harmadik regénye számomra kissé már kiszámíthatóvá vált, de ettől elvonatkoztatva tényleg tetszett.

Az angyal hív a három kötetből talán a legkomplexebb, már csak azért is, mert nem csak két szemszögből olvashatjuk a történetet, hanem a könyv a könyvben történettel is játszik az író, történetesen ott és úgy, hogy a két véletlenül egymásba botlott idegen (ez is az egyik alap hozzávaló) múltjában kezdenek felszínre törni a dolgok – nevén nevezve a dolgot: Madeline rendőr volt a múltban, és az ő egyik megoldatlan nyomozásába veti bele magát Jonathan laikusként, kíváncsiságból, majd pedig átkerül a jelenbe a múlt néhány részlet miatt.

Ez így talán kicsit követhetetlennek tűnik, de abszolút nem az a könyvet olvasva. Örülök, hogy ebben a sorrendben olvastam a köteteket, mert ha Az angyal hív lett volna az első, akkor lehet, hogy a másik kettő kevésnek hatott volna. Ez a történet a nyomozás kapcsán lép túl a kedves, megható, és romantikus kategóriákon, viszont ahogyan említettem, nagyon gyorsan kiismerhető, hogy itt bizony happy enddel zárul majd a történet, és előtte történhet bármi, a laikus is egy rendőrt megszégyenítve tud a gazfickó nyomába eredni.


Madeline nem harcolt tovább, átadta magát ennek az érzésnek. Mámorító volt, mint egy ugrás a semmibe, ejtőernyő és kötél nélkül. Visszagondolt találkozásukra. Semmi se történt volna, ha nem ütköznek egymásnak a repülőtéren. Semmi se történt volna, ha figyelmetlenségből nem cserélik el a telefonjukat. Ha fél perccel előbb vagy később lép be a kávézóba, sohasem találkoznak. Meg volt írva. A sors különös játéka, hogy a döntő pillanatban keresztezték egymást az útjaik. Az angyal hív, ahogy nagyanyja mondta mindig…

Talán úgy tűnhet, hogy nem tetszett, pedig de, tetszett, és elszórakoztatott, lekötött, kikapcsolt olvasás közben még ezzel a kiszámíthatósággal is. Mussonak ehhez nagy tehetsége van, hogy az olvasót a könyve fölé szegezze, de azért illene egy kicsit kilépni a komfortzónájából, és úgy írni, hogy az ember csak arra számítson, hogy jó lesz, mert ő írta, de nem érzi kiszámíthatónak, gyakorlatilag egykaptafára húzottnak az összes történetét.

Az angyal hív a krimi szál miatt annyira nem könnyed kikapcsolós sztori, de azért nem nevezném túlságosan komolynak sem. Valahol a kettő között. Akiknek tetszett a már emlegetett két kötete, azoknak ajánlom ezt is; akik nem olvastak még az írótól, azoknak a Holnapot tanácsolnám kezdésnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése