2018-10-23

Katja Pantzar – Sisu ​és én [Hogyan találtam meg önmagam]

Katja Pantzar – Sisu ​és én [Hogyan találtam meg önmagam] megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában az ezotéria, spiritualitás, önsegítő könyvek témakörében
FÜLSZÖVEG: Katja, a fiatal, tehetséges újságírónő Torontóban él és dolgozik. Jó állása van, önálló lakása, menő kocsija, divatos cuccai. Mégis majd minden estéjét a kollégáival koktélozgatva tölti bárokban, klubokban, és másnap fejfájással, szorongással ébred. Érzi, hogy változtatnia kellene az életen, így, amikor munkalehetőség kínálkozik Finnországban, kapva kap az alkalmon. Nem idegen országba költözik, hiszen a szülei finn származásúak, ő is beszéli a nyelvet, többször járt már ott. Ám látogatóba érkezni valahová vagy ott élni - ég és föld a különbség! Katja egy, számára merőben új életszemlélet és életstílust fedez fel, amelynek alapja és mozgatórugója a sisu, a bátorságról, eltökéltségről, szívósságról alkotott sajátos finn elképzelés. Kollégái és ismerősei példáját követve ezentúl reggelente nem autóba ül, hanem biciklire pattan, és elteker a munkahelyére, akár mínusz tíz fokban is, megmártózik a tenger jegébe vágott lékben, és utána beül melegedni és egy jót beszélgetni a szaunába, amely a finn társasági élet egyik központja. 

A sisu titkát kutatva ráébred, hogy a hétköznapokban meghozott egyszerű döntésekkel, apró lépésekkel juthat el ahhoz, hogy megváltoztassa önmagát és az életét. Megérti, hogy egy erdei séta valóságos gyógyír lehet, hogy a mozgás orvosság, a testi bajokra éppúgy, mint a lelkiekre, éppen ezért amit az ember megtehet, azt ne bízza másra, takarítson, lapátoljon havat, gereblyézzen. Felismeri, hogy nem kell mindig új terméket venni, hogy a bolhapiacokon remekül lehet vásárolni, hogy az eredeti ár töredékéért vett használt design kanapé éppoly kényelmes, mint a méregdrága új, hogy "a több kevesebb" elvét szem előtt tartva a környezetet és a pénztárcáját is kíméli. Megtanulja, hogy ha szorít a farmerja, ne kevesebbet egyen, hanem mozogjon többet, felejtse el a divatos diétákat. 


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 237
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 322 g
ISBN: 9789634750789
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 

SZERINTEM: Ez a könyv nem csak remek kikapcsolódás és olvasmány volt számomra, hanem motiváció is – bár sajnos a messzi északra (itt is megragadnám az alkalmat, és eloszlatnám a tévhitet: Finnország nem skandináv ország (Skandinávia három országból áll: Norvégia, Svédország, és Dánia) való költözés még várat magára – ahhoz, hogy hogyan lehet egy kis odafigyeléssel teljesebb és egészségesebb életet élni.

Katja depressziós és szorong Torontóban, ami egy akkora városban, és egy mókuskerékben tökéletesen érthetőnek tűnik, viszont Finnországban minden megváltozik. Ez egy hihetetlen tündérmese kezdete is lehetne, de nem az. Józan paraszti ésszel belegondolva azok a dolgok, melyeken változtatott, és amik a finneknek a mindennapjaik részét képezik, egyáltalán nem mókuskerék-szerűek. Katja kitér nem csak az életmódbeli, de a hozzáállásbeli különbségekre is, és ezeknek az összessége az, ami kvázi meggyógyítja őt.


A könyv hosszasan taglalja a mozgás, illetve a jeges víz előnyeit (a képen a szerző látható, aki még télen is bringára pattan), továbbá a szaunázás jótékony hatásait is. Számomra meglepő volt olvasni, és folyamatosan az járt a fejemben, hogy csak ennyi a testi-lelki egészség titka? És bizony igen. Katja nem csak a saját tapasztalatait írja le, hanem némi kutatómunkát is végzett, a finnek szokásait kutatja, illetve finneket interjúvolt meg, akiknek tényleg az a munkájuk, hogy a finn szokásokat, és azok az életre gyakorolt pozitív hatásait kutassák.

Ez a könyv messze kitűnik a sok képes, rövid leírásos kötet közül, ahol inkább az életérzés visszaadása a cél, a Sisu és énben viszont az életmódbeli különbségek jótékony hatása az, ami meggyőzi az olvasót, hogy szuper hely Finnország. Nekem mindezek mellett nagyon tetszett az is, ahogyan a finneket is egy kicsit jobban megismertette a kötet, és gyakorlatilag sorról sorra győzött meg, hogy ha élni nem is, de ellátogatni muszáj ebbe a fagyos országba, ott pedig minden elsőre bizarrnak tűnő jóságot ki kell próbálni.

Finnország szerelmeseinek léleksimogató a kötet, mindenki másnak pedig remek kalauz ahhoz, hogy hogyan is csinálják ezt az egészség nevű dolgot a finnek. Ha többet szeretnél tudni a mindennapjaikról és a kultúrájukról, akkor mindenképpen ajánlom a könyvet.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése