2018-11-16

Anti Saar – Így ​mennek nálunk a dolgok

FÜLSZÖVEG: Anti Saar 1980-ban született, az észtországi Tartuban él, íróként, fordítóként és játéktervezőként tevékenykedik.

Így mennek nálunk a dolgok című kötetéért 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal tüntette ki. A könyv azóta több nyelven is megjelent, és gyerekeknek szánt további művek követték.

Villu egy hangulatos észt városban él szüleivel és kisöccsével, a "fél három" éves Janekkel együtt. A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait: megtudhatjuk, hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan mesélnek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és hogyan felejtenek el dolgokat.

A szerző - sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző - történeteit Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: CSER KÖNYVKIADÓ ÉS KER. Kft. 
Oldalak száma: 136
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 510 g
ISBN: 9789632785523
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Illusztráció: SZÍNES GRAFIKÁKKAL
Fordító: Patat Bence

SZERINTEM: Azt hiszem, egy remek mesekönyv került a piacra az Így mennek nálunk a dolgok "személyében", és úgy érzem, nem túlzás Janikovszky Évához hasonlítani, hiszen nem csak szórakoztató, de tanulságos történet is eme kötet.Az Így mennek nálunk a dolgok a kisebbeknek lehet remek esti mese: nekem például anyukám ehhez hasonló történeteket is mesélt esténként; de akár a nagyobbaknak önálló olvasásra is tökéletes lehet, mert nagy betűkkel, és sok illusztrációval tárulnak elénk Villu és családja mindennapjai, illetve a gondolataik a leghétköznapibb dolgokról.

Nálunk bármi miatt támadhat veszekedés. Például amiatt, hogy Janek dobálja az ételt. Vagy azért, mert valaki a kanapéra leülve megszúrja magát Anya hajtűjével. Vagy mert Apa káromkodik. Vagy mert a kávézóban a padlón fetrengek. Vagy mert Janek fel akarja nyalni a havat a járdáról. Vagy mert valaki lepisilte a vécédeszkát. Vagy, mert hagytuk, hogy a hűtőben megromoljon a túró. Vagy mert a konyhai polc, amelyiknek már régen lötyögnek a csavarjai, leesik, és a sok fűszer mind beesik a gáztűzhely mögé. Vagy mert…Felnőttként is szórakoztató és szívmelengető volt olvasni a fejezeteket Villu szemszögéből, és egy kicsit visszarepített a gyermekkoromba, ahol én is hasonlóan vélekedtem az élet nagy dolgairól, amikor a felnőttek világa elérhetetlennek és hihetetlennek tűnt, ahogyan az is, hogy egyszer bizony fordul a kocka, és a kisgyerekből bizony apuka vagy anyuka lesz egyszer.

Ó, bárcsak ilyen lenne az életben is: ha esik az eső, rajzolsz magadnak egy esernyőt. Ha szánkózni akarsz, havat rajzolsz a fűre …. Vagy ha egy kishúgot vagy kisöcsit szeretnél, vedd elő a filctollat és rajzolj magadnak. Nővért vagy bátyot szeretnél? Nem gond: rajzolj nagyobbat. Klassz belegondolni, nem? Mindent megkaphatnál, ami csak a szíved vágya!Anti Saar stílusa, illetve az illusztrációk is nagyon tetszettek, és meleg szívvel adnám egy olvasni épp tanuló kisgyermek kezébe, vagy akár ahogy fent említettem, esti meseként felolvasásra a szülőknek. Én pedig azért szeretem a mesekönyveket olvasni, mert kicsit visszarepít a gyermekkorba, és lélekmelengető a hangulata.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése