2018-11-24

Lynda Balslev – A ​Fika kicsiny könyve [Avagy a svéd kávézás szertartása]

Lynda Balslev – A ​Fika kicsiny könyve [Avagy a svéd kávézás szertartása] megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában
FÜLSZÖVEG: Ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. A svédek különösen szeretik megédesíteni a gyakran hideg és sötét skandináv hétköznapokat, így naponta többször is hódolnak a kávézás szertartásának, amelyet művészi tökélyre fejlesztettek. Ez a ceremónia a fika, azaz a kávészünet. Lassítani és lazítani néhány percig egy csésze kávé mellett elengedhetetlen része a svéd kultúrának. S talán egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság. 

Ha többet akarsz tudni erről a sok évszázados hagyományról, és szeretnél te is megélni ilyen felhőtlen pillanatokat, olvasd el ezt a megszívlelendő tanácsokkal és ínycsiklandó receptekkel teli kis könyvet!


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 156
Borító: FLEXI
Súly: 152 g
ISBN: 9789634751014
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Illusztráció: SIERRA STANTON ILLUSZTRÁCIÓ
IFordító: Rézműves László

SZERINTEM: A ​Fika kicsiny könyve tényleg egy kicsiny kötet arról, hogy a svédek mit neveznek fikának, és hogy náluk ennek mekkora kultúrális jelentősége van, mennyire szorosan hozzátartozik a mindennapjaikhoz.


A könyv tulajdonképpen egy fél-egy óra alatt kiolvasható szösszenet, ami leginkább idézetekből áll össze, illetve több receptből is. Az IKEA-t kedvelők sok ismerős finomsággal találkozhatnak a lapokon.Mivel nyakunkon az ünnepi szezon, így azt hiszem, tökéletes lenne kísérletezgetni akár az italokkal, akár a péksütikkel. Egyébként én minden évben pepparkakort sütök "rendes" mézeskalács helyett (tavaly tettem fel receptet is a blogra), így nem teljesen újdonság számomra a svéd életérzés – főleg, hogy voltam is már kint néhány hónapot, így abszolút értem, hogy mi az a fika :)
Ez kicsit utópisztikusan hangzik, de tényleg így van! Nem rohannak, nem éreznek bűntudatot, hogy kicsit lassítanak munka közben, ellenben remek közösségépítő a fika.

A könyv ezt a hangulatot próbálja átadni, illetve azt, hogy ez nem konkrétan csak kávézgatás lehet, hanem egy picit több is annál. Egy remek kis összefoglaló egy svéd sajátosságról, a svéd és/vagy a skandináv kultúra kedvelőinek kihagyhatatlan olvasmány.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése