2018-11-02

Sarah Perry – Melmoth

FÜLSZÖVEG: Helen Franklin húsz évvel ezelőtt szörnyű bűnt követett el, amit azóta sem tud magának megbocsájtani: lelkében a felejtés és az emlékezés erői küzdenek.

Furcsa kézirat kerül a kezébe. Az emberi történelem legsötétebb fejezeteiről szóló dokumentumokat tartalmazza, melyek egy fekete ruhás, könnyező szemmel és vérző lábakkal megjelenő árnyalak legendájáról szólnak. Ő Melmoth, a Tanú, egy különös szellem, aki a Földet járja szüntelen a bűn és bűnhődés megtestesítőjeként.

Akinek Melmoth megjelenik, választania kell: vagy együtt él bűnével, vagy megsemmisül, és az időtlen magány és sötétség kárhozatába vezet útja... Helen úgy érzi, Melmoth őt is gyerekkora óta figyeli... a múltjával való szembesülés pedig fontos választások elé állítja.

Kitűnően megírt, lebilincselő történet a kegyelemről, a megváltásról, a szeretetről és a konfliktusok kezeléséről.INFORMÁCIÓ:
Kiadó: 21. Század Kiadó 
Oldalak száma: 349
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 506 g
ISBN: 9786155759543
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Sziklai István

SZERINTEM: Sarah Perry neve sokaknak Az essexi kígyó című történet miatt lehet ismerős, ám én nem olvastam, így számomra a Melmoth volt az ismerkedés a szerzővel, és nem okozott csalódást.

A történet hangulata komor és ködös – leginkább ilyen érzéseim voltak a helyleírásokkal és az időjárás szemléltetésével kapcsolatosan, és a történet fő szálához ez tökéletesen is passzolt. Ősszel és télen azt hiszem, kiváló olvasmányélmény lehet, már csak ezért is, hiszen a kinti időjárás is hasonló ahhoz a hangulathoz, melyet a könyv teremt.

Melmoth legendája a regényben annyira szépen és részletesen van megírva, hogy utána is kerestem, létező dolog-e, de sajnos (vagy nem sajnos) nem az. Egy ír szerző, Charles Maturin írt egy gótikus történetet 1820-ban Melmoth the Wanderer címmel, a többi találat pedig mind Sarah Perry nevéhez kapcsolódik.

Majd elmondta, hogy Európában és a Közel-Keleten maradtak fenn róla beszámolók, és mindig ugyanolyannak írják le: a sötét ruhás nő, akit csak a szemes sarkából látsz, és aki eltűnik, amint felé fordítod a fejedet. Ő Melmoth, a Tanú, aki addig járja a Földet, míg el nem fárad, és a lába vérezni nem kezd.És Melmoth magányos, társra vágyik, ezért aztán cellákat, elmegyógyintézeteket, kiégett házakat és csatornákat keres fel – és a füledbe suttog, dúdol, és mindig tudja a nevedet. Vagy követ, amerre mész, utakon és sikátorokban a sötétben, vagy meglátogat éjszaka, és várakozón ül az ágyad végén – el tudod képzelni, ahogy megérzed a lesüllyedő matracot, a megmoccanó lepedőt? Amikor feléd fordítja a tekintetét, olyan, mintha egész életében figyelt volna – mintha nemcsak minden tettedet látta volna, de minden gondolatodat, minden szégyellni való titkodat, minden kis eltitkolt kegyetlenségedet ismerné...tessék, Helen, te vacogsz! Ne aggódj, mi csak gyerekek vagyunk, akiknek mesét mondanak a tűznél...


A történet számomra egyik legszimpatikusabb része rögtön a helyválasztás: Prága, Csehország. Azt hiszem, nem szokványos egy angolszász szerzőtől, ráadásul annyira hangulatos és részletes volt minden helyleírás, hogy ez még nagyobb pluszt adott a történethez, mely legendákból, levelekből, múltból és jelenből épül fel, ám egyszer sem volt olyan érzésem, hogy ezek összezavartak volna.

Melmoth legendája leginkább a Hoffman-iratból rajzolódik ki, de a vaskos iratkötegben – melyet Helen megkap, hogy tanulmányozza – több feljegyzés is előkerül. És hogy mindez hogyan kapcsolódik a Prágában élő essexi nőhöz? Erre is minden választ megkap az olvasó, ugyanis mint egy történet a történetben, Helen Franklin múltjába is bepillanthatunk.

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, mert nem csak a történet, hanem mint írtam, a hangulata is nagyon tetszett, és magával ragadott. Remekül megírt regény ez, ahol az olvasó képes elhinni, hogy Melmoth legendája egy létező dolog, holott igazából fikció. Részletes és aprólékos, ugyanakkor pörög a történet, és egy percre sem untatott – épp ellenkezőleg, egyszerűen beszippantott a komor világába.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése