2018-11-29

Szabó Magda – Csigaház

Szabó Magda – Csigaház megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában a Szabó Magda-életműsorozatban, Jolsvai Júlia főszerkesztővel
FÜLSZÖVEG: Mindmáig az irodalmárok és az olvasók is úgy tudták, hogy Szabó Magda költőként kezdte pályáját, és első prózai műve a 1957-ben megjelent Freskó című regény volt. Most azonban újra kell írni a magyar irodalomtörténetben a Szabó Magda életéről és munkásságáról szóló fejezetet. A hagyatékból ugyanis előkerült egy fehér dosszié, s abból két szürke kockás borítójú füzet. Rajtuk a cím: Csigaház, az évszám: 1944 és az SzM szignó.

S hogy mit rejt a két füzet? Egy kisregényt, amely 1939-ben játszódik, Bécsben. Egy zaklatott fiatal lány érkezik a Csigaház nevű panzióba. Júlia Budapestről menekült az osztrák fővárosba, régi ismerőséhez, a panzió tulajdonosnőjéhez. Odahaza megrázó élményben volt része: a vártnál korábban hazatérve a családi villába, rajtakapta fiatal mostohaanyját, Dollyt és szeretőjét, Dorner András ügyvédet, apjának, az országos hírű sebészprofesszornak a barátját. Júlia felháborodása és kétségbeesése annál is nagyobb, mert ő azt hitte, hogy Dorner az ő kedvéért jár a házhoz. 

A fiatal lány abban reménykedik, hogy a Csigaházban menedéket és nyugalmat talál, ám a panzióban további "veszedelmes viszonyok" bolygatják fel a mindennapok megszokott rendjét, újabb szerelmi háromszögek formálódnak. A politikai helyzet is nyugtalanító, hiszen a bécsi Burgon már horogkeresztes zászló leng, és a németek egyre jobban érdeklődnek a Csigaház lakói iránt. A háború fenyegető árnyéka borul egész Európára.

A szerelmi és politikai szálból biztos kézzel összeszőtt kisregényt minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették, ezeket öntötte - valószínűleg itt először - prózai formába. Sorait olvasva tanúi lehetünk a regényíró születésének. Nyomon követhetjük, hogyan talál rá saját hangjára, hogyan dolgozza ki írói módszerét. A sokféle élményt, érzést, hangulatot egybesűrítő mű már magán viseli Szabó Magda írásművészetének jellemző jegyeit: kivételes megfigyelőképességét, éleslátását és ábrázolókészségét.

A Csigaház igazi irodalmi szenzáció és felfedezés!


INFORMÁCIÓ:
Oldalak száma: 162
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 310 g
ISBN: 9789634751342
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Sorozat: SZABÓ MAGDA-ÉLETMŰSOROZAT 
Illusztráció:KÉZIRATOKKAL

SZERINTEM: A Jaffa Kiadó Szabó Magda életűsorozatának 25. kötete ez a kisregény, mely gyakorlatilag tényleg egy irodalmi szenzáció: az írónő 1944-ben írta két füzetbe, melyet idén találtak meg a hagyatékában. A Csigaház már csak azért is szenzáció, mert Szabó Magda tudatosan mindent megsemmisített, amit nem akart a publikum elé tárni, tehát a fehér mappában meglapuló két füzetecske csak arra várt, hogy mi is elolvashassuk.A Csigaház egy panzió Bécsben, melyet többféleképpen is lehet értelmezni: egyfajta menedék, melybe a szereplők bebújnak, de vannak karakterek, akik inkább kibújnak belőle bizonyos idő után. Az idő itt lassabban telik, mintegy teret adva a szereplőknek.

A kisregényt belengi a németellenes gondolat, s pont ezért akkoriban nem is jelenhetett volna meg – valószínűleg emiatt is került annyira mélyre, hogy csak idén leltek rá.


A Csigaházban többségben vannak a nők: az erős női karakterek, akiknek mintha egyszeriben azonnal fel kellene nőniük, s ezek a szereplők utalnak Szabó Magda későbbi karaktereire is. Az erős hölgyek mellett feltűnik egy erős férfi karakter is, és érzelmekben is bővelkedik a történet, ugyanis egy szerelmi háromszög (tágabban értelmezve inkább négyszög) bontakozik ki a lapokon keresztül.

A nyomtatott szöveg között pedig néhány oldalanként Szabó Magda kézírását is megcsodálhatjuk. Ugyanis a kisregény másik szenzációja, hogy a többi történetével ellentétben nem gépelt oldalakon, hanem kézírással elevenedik meg a kötet. Számomra érdekes volt követni, ahogy az első oldalak még olvashatóak, majd a vége felé számomra már olvashatatlanná váltak, habár a kézírás kiolvasásában egyébként sem vagyok túl jó.


A történet nagyon tetszett, és örülök, hogy kézbe vehettem, és elolvashattam. Bevallom, nekem ez volt az első Szabó Magda-olvasmányom, és remek kedvcsináló volt, hogy a többi kötetét is elolvassam – az életműsorozat pedig már ezért is remek, hiszen egységes kiadásban sorakozhatnak a jövőben a polcomon. Szabó Magda-rajongóknak kötelező olvasmány, és azt hiszem, mindenki másnak is, aki hozzám hasonlóan még nem olvasott tőle semmit!

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése