2018-12-04

Claire McFall – A ​révész

FÜLSZÖVEG: Létezik-e ​szerelem a halál után?

Dylan sértetlenül túlél egy vonatbalesetet. Azt az apróságot leszámítva, hogy ő az egyetlen, aki nem éli túl, az egész csak nézőpont kérdése.

Látszólag Skócia kopár vidékén találja magát, valójában a Senkiföldjén lép ki az alagútból. Ott már várja egy korántsem átlagos fiú. Tristan a révész, feladata pedig az, hogy biztonságban elvezesse a lelkeket a halál utáni létbe. Útjukat démonok és lidércek teszik pokollá, de Tristan több ezerszer tette már meg. Ez a küldetése mégis másképp alakul, mint a korábbiak.

A végzete és a szerelem közt tépelődő Dylan nem képes elengedni a fiút, bár tudja, vele sem maradhat. Ha pedig a démonok kezébe kerül, lelke örökre elveszhet. Vajon legyőzheti az igaz szerelem a halált?

A révész gondolatébresztő, provokatív regény, amelyben a halál nem vethet gátat a szerelemnek. A lenyűgöző, több díjat is bezsebelő könyv a skót Claire McFall első kötete. A trilógia első része hazájában az év ifjúsági regénye lett, világszerte több mint egymillió példányban fogyott, és Hollywood is megvette a megfilmesítés jogát.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: RÉZBONG KIADÓ 
Oldalak száma: 266
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 350 g
ISBN: 9786155475320
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító:B. Kovács Gergely

SZERINTEM: Ó, Skócia, a szívem csücske! Viszont kicsit csalóka a fülszöveg, mert tulajdonképpen ebben a kötetben nem esik túl sok szó a tájról, a városokról, csupán a főszereplő, Dylan él ott, majd pedig a vonatbaleset is itt történik.

Már csak Skócia miatt is mindenképp kíváncsi voltam a történetre, a halál, és az azon túli világ pedig egyébként is érdekel, és A révészben az írónő egy teljesen más aspektusát vázolta fel a lehetséges történéseknek, mint amiről átlagosan olvashat az ember, vagy ahogyan sokan elképzelik "az alagút végét". Talán a Senkiföldje ebből a szempontból szintén másodhegedűs, mert a lényeg mégis az, hogy egy fiú és egy lány egymásba szeretnek olyan körülmények között, amikor egyébként lehetetlen lenne.

Tipikus YA történetként hangzik, de annyira nem átlagos (vagyis számomra nem volt átlagos), talán pont a helyszín, illetve a halál utáni lét miatt. A főszereplő lány, Dylan számomra szimpatikus karakter, akiben szerencsére nincsenek meg azok az idegesítő tulajdonságok, ami miatt alap esetben nem az én műfajom a YA. Dylan simán csak tinédzser, mindennapos problémákkal és konfliktusokkal, luxuskörnyezettől mentesen. Tristan, a révész pedig unottan várja a következő kuncsaftját – azaz Dylant –, és útközben bontakozik ki közöttük az a bizonyos kémia. Ez a része kikövetkeztethető, ám a hogyan mégis spoileres lehet, így erről nem írnék bővebben. A lényeg, hogy izgalmas út köti össze a két fiatalt, mely a kötet végével sem ér véget, ugyanis Claire McFall trilógiát kerekített a történetből – szerencsére! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan alakul a továbbiakban a szereplők sorsa, mert tulajdonképpen A révész is befejezettnek tekinthető, habár azért van pár kérdés, amire kíváncsian várom a választ. 

A történetben vannak olyan elemek, amiket elengedtem, mint például hogy miért pont Dylan a legkülönlegesebb a több száz, több ezer átvezetett lélekből Tristannak, vagy ahogyan a könyv vége is kiszámítható, ezen felül viszont összességében tetszett a regény. Talán tényleg azt tudnám kiemelni, ahogyan Claire McFall a halál utáni létet leírja, mert számomra tényleg egy érdekes téma, amiről szívesen szoktam beszélgetni is az arra vevőkkel.

Ajánlom a könyvet, mert azoknak is kellemes kikapcsolódás lehet, akiktől távol áll a YA világa, ugyanakkor nem csak a szerelem a fő téma, hanem a folyamatos küzdelem, és a lélek túlélése, emiatt pedig számomra izgalmas és letehetetlen olvasmányélmény lett A révész.


2 megjegyzés:

 1. Kedves Tekla! A Facebook-on láttam egy bejegyzésedet,amiben kérdezed a véleményünket arról hogy mit gondolunk a halál utáni létről.Sajnos elkattintottam onna és nem találtam vissza,hogy oda illesszem a hozzászólásomat.Így ezt most itt teszem meg,ha nem bánod.Én hiszek Istenben,hiszek a mennyországban,hiszek egy végső elszámolásban! Segítségképpen küldök egy videót,amit kérlek hallgass meg,néhány perc az egész.A Biblia a legjobb útmutató ezekben a kérdésekben!
  https://youtu.be/J59kZMWIpoQ
  (Remélem sikerül megnyitni)
  Szeretettel,Judith

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! A Facebook csoportban kérdeztem, Ajánlhatok neked egy könyvet #teklakonyvei néven talalod 😉

   Törlés