2019-01-13

Celeste Ng – Kis ​tüzek mindenütt

FÜLSZÖVEG: Shaker Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása. 

Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.

A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. És mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban.

Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről, és annak a veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat.

A Kis tüzek mindenütt megjelenése óta kitartóan szerepel a New York Times bestseller listáján, a legjobb szépirodalmi műnek választották meg a Goodreads olvasói 2017-ben, és már több mint húsz országban keltek el a kiadás jogai. A regényből Reese Witherspoon és Kerry Washington főszereplésével a Hulu készít sorozatot.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 384
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 490 g
ISBN: 9789634059479
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018 
Fordító: Dudik Annamária Éva

SZERINTEM: Celeste Ng munkássága az Amit sohase mondtam el óta foglalkoztat, habár még nem olvastam, ám már a polcomon várja, hogy a kezembe vegyem. Ugyan az újabb magyarul megjelent kötetével, a Kis tüzek mindentüttel ismertem meg közelebbről, de úgy vélem, tökéletes volt a megismerkedésünk.

Eme kötet nagyon sok fontos dologról szól, elgondolkodtat, mégis érdekesen és izgalmasan, átláthatóan tálalja a mondanivalóját. Ahogyan a fülszöveg is írja, nem egy központi problémáról szól, hanem szerteágazóan, a szereplők élete és múltja köré szőve bontakoznak ki a kérdések, és ezzel együtt a konfliktusok is, melyek közül az egyik – az örökbefogadás kérdése – szorosan kapcsolódik a szerző személyéhez, identitásához, és ahhoz, hogy ő maga bevándorolt kínai szülők gyermeke, aki már Amerikában született.

Ne feledd! – mondta Mia. – Néha mindent fel kell perzselni, hogy újra tudjuk kezdeni. A tűz után gazdagabb a föld, új dolgok nőhetnek rajta. Az ember is ilyen. Mindig újrakezdi. Megtalálja a módját.

No de vegyük sorra a szálakat, mert több is van belőle. Például itt van Mia és Pearl, akik egész életükben költözködtek, sosem tudtak huzamosabb ideig egyetlen helyen maradni. Ez alapvetően már kérdést ébreszthet az olvasóban, hogy vajon miért? A legkézenfekvőbb válasz, és egyben az a válasz, ami először felmerülhet az olvasóban kellemes meglepetésként tévesnek tűnt, majd a regény előrehaladásával más irányba kezdtem spekulálni, és úgy érzem, már emiatt is nagyon sokat adott a könyv, hiszen folyamatosan kérdések voltak bennem, hogy miért így történnek a dolgok, és mi lehet a múltban, ami a jelenre ilyen kihatással van. Nagyon örülök neki, hogy a könyv végén mindenre választ kaptam. No de az anya-lánya páros volt mégis talán a legszimpatikusabb számomra, olyan karakterek, akikről nem tudtam azt feltételezni, hogy ténylegesen bármi sötét is lenne a múltjukban, még ha át is suhant a gondolat néhány oldal erejéig.

Mrs. Richardson volt az a szereplő, aki Miáékkal ellentétben egyszerűen taszított, és végig ellenszenvet éreztem. Az a tipikus kontrollmániás, szabálykövető, és unatkozó háziasszony, akinek túl sok ideje van az alibi munkája mellett, hogy mások dolgaiba is beleüsse az orrát. A regényben volt egy pont, ahol azt éreztem, hogy lavinaszerűen kezdünk száguldani egyrészt a megoldás, másrészt a katasztrófa felé – a lavina elindítója pedig természetesen a tudálékos Mrs. Richardson volt.


Néha azt gondolom – tette hozzá szenvedélyesen –, hogy mindenkinek ez kellene. Születéskor mindenkit oda kellene adni egy más bőrszínű családnak, hogy ők neveljék fel. Akkor talán egyszer és mindenkorra eltűnne a rasszizmus a földről.

– Hála az égnek, hogy mi Shakerben lakunk! – kiáltott fel egyszer Lexie a provokatív „Ne hozz haza többé fehér lányt vacsorára!” címet viselő epizód alatt. – Mázlink van. Itt senki sem figyeli, kinek milyen a bőrszíne. – Mindenki figyeli, Lex – torkolta le Moody. – Csak van, aki úgy tesz, mintha nem látná.

A Kis tüzek mindenütt leginkább elkülöníthetőbb, és egy kicsit csúnyán fogalmazva kirakat problémája pedig a már emlegetett örökbefogadás: amerikai meddő pár egy tűzoltóállomáson magára hagyott kínai csecsemőt fogad örökbe, ám a papírmunka és a bürokrácia nem működik egyik pillanatról a másikra, a papírok véglegesítése előtt pedig felbukkan az édesanya. A konfliktusból per lesz, ekkor áll szembe Mia és Mrs. Richardson, és itt csúcsosodnak ki a konfliktusok is. A regény nem elhanyagolható szála pedig a tinédzserszerelem, és talán a könyv végén a fiatalokért fájt a leginkább a szívem. 

Tulajdonképpen ez a könyv rengeteg problémát sűrít egybe, ám mégis átláthatóan, érdekesen, és nem mellesleg olvasmányosan teszi. Számomra 2018. egyik legnagyobb meglepetése volt ez a kötet, hiszen nem csak a cselekményt élveztem, és nem csak kíváncsiság volt bennem, hanem nagyon sok kérdés is megfogalmazódott – akár a szereplőkkel kapcsolatban, olyan dolgokról, melyek a könyv végére kiderültek, akár az olyan morális problémák kapcsán, mint az örökbefogadás, legyenek azok a saját kérdéseim, vagy a per alatt elhangzott kérdések saját véleménnyé vetítve. Celeste Ng neve nem véletlen keltette fel a kíváncsiságomat, és Reese Witherspoon kiváló ajánlása mellett sem lehet szó nélkül elmenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése